Annons
Nyheter

Kryddiga ingredienser

Nyheter • Publicerad 5 december 2002

Märkliga rondellbyggen, utslitna glödlampor, stulna julsaker, nyårssmällare som går upp i rök, förebyggande arbete mot butiksstölder och åsikter om Christer Ewes uteslutning är några av de kryddiga ingredienser som dagens jourhavande-gryta kokar på.

Först en upplysning; Marianne körde häromkvällen enkom ned till rondellen vid Snapphanevägen/Blekingevägen i Kristianstad för att åse skogen av julgranar.

Annons

– Det är fantastiskt vackert. Den som kläckte denna underbara idé ska ha allt beröm i världen.

Det kan undertecknad hålla med om. Att vi behöver ljus i decembermörkret synes uppenbart och varför inte då lysa upp med stil.

Om man är i julpyntarsvängen kan man också ägna sig åt kulor och stjärnor. Veronica Rosvall såg fram emot att fixa hemma häromdagen och begav sig till det egna förrådet på Fredrik Bööks väg för att ta fram det julpynt som hon håller särskilt kärt.

– Det var borta. Stulet. Man blir så besviken. Eftersom det krävs nyckel för att komma in i där förråden finns så hoppas jag att den som tagit mina julsaker kommer och lämnar tillbaka dem, så ska jag bjuda på pepparkakor så att ”tjuven” kan bli snäll till jul.

Snäll är Malin som tagit hand om en katt i Rinkaby. Nu efterlyser hon ägaren till en lurvig, spräcklig och förmodligen dräktig katt. Den som saknar en sådan kelen varelse kan ringa 044 - 225369.

”Nu får det vara nog”, menar Daniel. Han finner rondellbyggena vid Härlöv och Långebro (vid Scan) rent ut sagt idiotiska, men att sätta upp ett mitträcke på väg 118 mellan Kristianstad och Rinkaby tar ändå priset.

– Tänker man inte på alla utryckningsfordon som behöver ta sig fram till Åhus, hur ska de klara sig med ett körfält en badsöndag när köerna är långa? Nä, de pengarna borde läggas där de bättre behövs.

När vi ändå är inne på ämnet pengar, så undrar Erik Nilsson varför prenumerationspriset på Kristianstadsbladet gått upp. Försäljningschef Hans Järsberg säger att höjningen på 3,2 procent för en helårsprenumerant beror på ökade kostnader, framför allt för att distribuera tidningen. Erik Nilsson passar på att framföra att han håller med Sven-Gunnar Linné, som uttryckte kritik mot ledarsidans kommentarer i gårdagens tidning.

En manlig läsare som sett ett tv-inslag om återvinning av uttjänta glödlampor undrar var i Kristianstads kommun man slänger sådana. Krab upplyser om att dessa får man lämna in på återvinningsstationerna i Snårarp, Tollarp och Åhus.

De nya träden vid lekplatsen på Näsby fick inte så i fred. Boende kring lekplatsen, som med förtjusning sett att träd planterats, upptäckte med förfäran att en trädstam var bruten.

Annons

– Varför kan det inte få vara ifred? säger den besvikne.

Sur är också Pia Olsson och hon sällar sig därmed till den skara av kritiker, som vi skrivit om vid ett tidigare tillfälle och som tycker att det är fel av butiken Harald Nyborg i Kristianstad att sälja nyårssmällare så här års.

– Hur kan de göra så? säger Pia och talar om att demonstrera utanför affären.

En annan besviken kund, men nu på Domus i Kristianstad, vänder sig emot att varuhuset uppmanar kunderna att låsa in medhavda kassar innan man går in för att handla.

– Vill de att man ska låsa in sina saker borde detta vara gratis, menar damen.

Varuhusets chef Hans Olsson säger att ordningen uppkommit ”på förekommen anledning” för att förebygga stölder och att de flesta kunder har stor förståelse.

– Men vi kan aldrig förbjuda någon att ta med kassar, bagar eller ryggsäckar in. De kunder som gör så får vara beredda att visa upp innehållet i sina kassar.

Hans Olsson säger att skälet till att det kostar en krona är att Domus har en kostnad för skåpen.

– Folk tar med sig nycklarna och då får vi byta låsen. Vi byter lås på 20 skåp i månaden.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons