Annons
Nyheter

Kulturbörsen 10/1

Nyheter • Publicerad 9 januari 2004

Bäst just nu:

1. "The Young Philadelphians" (1959)

Annons

En oförskämt snygg Paul Newman spelar en ung jurist som klättrar på societetsstegen i Philadelphia. På sin väg uppåt ställs han inför diverse etiska dilemman. Filmen börjar som ett ordinärt kärleksdrama, fortsätter som en klassisk utvecklingsberättelse och avslutas med ett spännande rättegångsspektakel á la John Grisham. Robert Vaughn (senare känd från Mannen från U.N.C.L.E.) Oscarsnominerades för sin roll som Paul Newmans alkoholiserade kompis. Den gladaste överraskningen bland jul- och nyårshelgens filmer på tv.

2. www.allmusic.com

Webbsidan All Music Guide är musikens motsvarighet till Internet Movie Database. Och mer där till. Sök information om en artist, ett album, en låttitel eller en hel musikgenre. Kolla vilka skivor av Ray Charles som AMG:s recensenter rekommenderar. Ta reda på vad hiphopare egentligen menar när de talar om Southern Rap och Gangsta Rap. Eller läs en artikel om alternativ country på 1990-talet. Här kan man utan problem tillbringa en regning dag eller två.

3. En bok för alla

De gamla hyggliga men kanske lite småtråkiga stöttepelarna inom kulturlivet får allt för sällan det ros de faktiskt förtjänar. Åtminstone inte förrän det kommer hot om nedläggning. Det ideella aktiebolaget En bok för alla ger sedan 1976 ut litteratur till lågpris med hjälp av statligt stöd. I Sverige i dag låter det nästan osannolikt omodernt och alldeles för bra för att vara sant. Men det är det inte. Därför kan man köpa Ray Bradburys Fahrenheit 451 eller Vigdís Grímsdóttirs Jag heter Isbjörg jag är ett lejon i bokhandeln till samma pris som en dosa snus. Det tackar jag för.

4. Popkonst i Humlebæk

En vecka återstår av Louisianas stora retrospektiva utställning av Roy Lichtensteins popkonstnärskap. Lichtensteins konst skriker lekfullt 1960-tal så det räcker och blir över: ungdom, uppror och obändig framtidstro. Mer modernt än så här kan det knappast bli. En färgsprakande energikick i vintermörkret.

5. Ny Auster

En ny boksäsong är på gång och det är alltid lika spännande. I april kommer Paul Austers elfte roman Orakelnatten ut på Bonniers förlag. För mig är hans böcker alltid händelser att se fram emot. Tills motsatsen har bevisats.

Sämst just nu:

Annons

1. Ingen julsaga

Det finns en fantastisk engelsk tv-filmversion från 1984 av Charles Dickens En julsaga. George C. Scott är som klippt och skuren för rollen som den kallhjärtade snåljåpen Ebenezer Scrooge. Dekoren är härligt brunmurrig, miljöerna kolröksdoftande och de tre andarna ser ut att vara hämtade ur någon revy av Hasse å Tage. Tv4 hade den goda smaken att visa filmen denna jul. Tyvärr sändes den på julaftons eftermiddag, så tillfället gick mig förbi. Som vanligt.

2. År 2003 i backspegeln

Sällan har Rapports årskrönika varit så deprimerande som i år. En snabbrepris för den som orkar bli påmind: Smutsig politisk retorik. Schymans skumma skatteaffärer. Krig i Irak. Silvio Berlusconi. Terrordåd. EMU-debatten. Ministermord. Skandia-skandalen. Mutskandaler. Jordbävningskatastrof. Har jag glömt något? Kanske lika bra det.

Maria Åsfält

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons