Annons
Nyheter

Kulturbörsen 3/1

Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Bäst just nu

1. Änglar

Annons

Att det finns änglar. För det gör det. Men bara för den som vågar se dem.

2. Mat och dryck.

Mat och dryck. Alltid, överallt. Det ger och är mer. Ännu mer. Mat är kultur, mat är fritid, mat är musik, mat är liv. Ella F, stans nya Jazz&BokCafé är bara ett exempel. Sett så får alla belackare och Jantelagslevnadskonstnärer munnen överfull av vår stads profil. Det är bra. Då kan vi andra som vill mer gå vidare. Personligen ser jag Vattenriket som mer unikt, faktiskt. Men mat och dryck är bättre ändå. Och i min kulturella värld, (där Allt är möjligt. Och olika.) ingår Vattenriket som en väsentlig ingrediens i all mat och dryck. Så, även om jag främst predikar ödmjukhet, bör vi slå oss mer för bröstet. Vi kan ta lärdom av prickskytten Håkan Dahlby. För även om han snackar mycket, (och ibland behöver påminnas om att vi har att vi har två öron och en mun av proportionella fördelningsskäl), är han bäst i Europa. Minst. För med hans sköna kaxighet, som viktig hjälp, skrivs förmodligen Kristianstad som adress på en av guldmedaljerna vid sommarens OS i Aten.

3. Ursprung: Kristianstad

Suzanne Mortensen som gjort bok av sina spökhistorier och Charlotta Denward som haft premiär med sin film "Tur och Retur". Det är kul och visar ännu en gång att Kristianstad har mycket att skryta med, även om töserna för tillfället bor i Lund respektive Stockholm.

4. Teatern

Far och son Anderssons envishet att presentera humor kring nyår, i världens vackraste teaterbyggnad. Ännu bättre blir det när Loffe Carlsson pläderar för ännu en teater med ständiga föreställningar. Allra bäst är att Kristianstads Teaterförening kanske får det övergripande ansvaret för Teatern och därmed bättre förutsättningar att förverkliga ännu mer kultur.

5. Kulturförverkligare

Underbart envisa kulturförverkligare är också, inte bara just nu utan oftast, Daniel Soutine som driver en så tvättäkta bokhandel, Lars Noväng som ger oss mer konst på sitt Galleri Octava, Lennart Smidfelt som pensionär fortsätter sin kamp för att underlätta för mer och bättre kultur och fritid i Kristianstad, samt Peter Cedell och styrelsen för Filmstudion, som brottas med det angenäma problemet att ha flera gånger fler intresserade än platser.

Sämst just nu

Annons

1. Höjda pocketpriser

En del förlag som höjer sina priser på pocket. Det borde vara förbjudet då läsning är bildning och "Utbildning är bästa försvar". Fram för billigare böcker till alla!

2. Forsbergs gnäll

Att Björn Forsberg "kanske" tänkt om. Förvisso hör hans beundransvärda operettsatsningar hemma här. Men så fort inte folk kommer i tillräcklig mängd gnäller han och skyller hit och dit. Gör något istället och ta in lite ödmjukhet gentemot de som annars är och verkar i och kring teatern. Eller lycka till någon annan stans med gnället!

3. Martinssons chefskap

Riktigt sämst är Martin Martinssons chefskap för Musik i Syd. Stan har haft nog av"kultur"chefer som ingen vill ha, som blivit sparkade snett neråt. Nä, kalla in Birger Ericson igen. Så blir det nog ordning på torpet.

4. Filmstudions uteblivna stöd

Att Kristianstad Kommun ännu inte gett nämnda Filmstudio det stöd de förtjänar. För det vore bra reklam för profilen om de fick pengar över till att köra dubbla föreställningar. Speciellt med favoritfilmer som "Brakfesten" samt "Mat & Dryck, Man & Kvinna".

5. Kultur- och fritidsstödet

Fast allra sämst (just nu) är att Kristianstad Kommun ännu inte gett underlag till den rikstäckande nyheten och rubrikerna om att vi är kommunen som dubblerar anslaget till kultur och fritid, med argumentet "att det stärker vår profil med mat och dryck." Snacka om att Jante kommer att bli tyst den dagen. För det kommer. Det är jag övertygad om.

Bengt Bronson Månsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons