Annons
Nyheter

Kungliga högvaktsstyrkor repeterar på Stora torg

På annandag påsk klockan tolv kan äldre Kristianstadsbor känna historiens vingslag på Stora torg och yngre uppleva något som de aldrig tidigare skådat i stan. Då blir det nämligen marsch och vaktavlösning med militärmusik utanför Kronohuset med två kungliga högvaktsstyrkor i full mundering.
Nyheter • Publicerad 11 april 2001

Det är ett 60-tal hemvärnsmän från nordöstra Skåne som bildar två frivilliga kungliga högvaktsstyrkor. De kommer att generalrepetera på Stora torg inför högvakten vid Stockholms slott och Drottningholms slott nästa veckoslut, 21-22 april.

– Vi har ett 50-tal timmars övning bakom oss i sjutimmarspass under lördagar och söndagar i vinter och vår på gamla P2 i Hässleholm.

Annons

Det berättar Lars Näslund i Kristianstad som tränar högvaktsstyrkorna. Han har förflutet som yrkesofficer, men hoppade av det militära 1994 för att starta butiken ToDej stenar på norr.

– Jag har dock fortsatt med frivilligutbildning och arbetat med bland annat hemvärn och FBU ungdomar. Har man varit yrkesofficer är det svårt att bara släppa det militära helt, säger Lars Näslund.

Består av hemvänsmän

Högvaktsstyrkorna består av hemvärnsmän från Norra Skånska hemvärnsbataljonen i Hässleholm, nordöstra Skånes hemvärnsbataljon och Kristianstads hemvärnsbataljon.

Eslövs hemvärnsmusikkår kommer att spela vid högvakten på Stockholms slott och förhoppningsvis även vid generalrepetitionen i Kristianstad på annandag påsk.

Högvaktsstyrkorna utgår från Södra Kasern och marscherar sedan Östra Boulevarden till Stora torg där det blir stor vaktavlösning klockan tolv.

Kamouflageunifom

Hemvärnsmännen kommer att gå högvakten i kamouflageunifomen modell 90 samt vit utrustning: hjälm, handskar och damasker. Beväpningen är automatkarbin Ak4.

– Från Kronohusets invigning 1840 fram till 1928 var det stora vaktavlösningar på Stora torg. Därefter har det bara förekommit vid högtidliga tillfällen som kungabesök och liknande. Det fanns dock vaktposter utanför Kronohuset ända in på 50-talet, berättar den förre A3-chefen Leif Mårtensson.

Högvaktsstyrkor förekom in på 1900-talet endast vid Stockholms slott och utanför Kronohuset i Kristianstad.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons