Annons
Nyheter

Kvinna vann tvist om whiplashskada

En nu 35-årig kvinna fick på onsdagen rätt mot Trafikförsäkringsföreningen i en tio år gammal tvist om en whiplashskada som hon ådrog sig vid en trafikolycka utanför Bromölla våren 1989. Kristianstads tingsrätt dömde Trafikförsäkringsföreningen att ersätta kvinnan för den inkomstförlust på närmare en kvarts miljon kronor som hon drabbats av på grund av whiplashskadan.
Nyheter • Publicerad 4 april 2001

Tingsrätten anser det klarlagt att kvinnan fick whiplashskadan vid trafikolyckan och att hon gjort sannolikt att hennes uppgivna inkomstförlust beror på hennes nackbesvär.

Trafikförsäkringsföreningen menade att kvinnan vid trafikolyckan inte fått någon skada som gjort henne arbetsoförmögen och att olyckan under alla omständigheter inte orsakat henne någon inkomstförlust. Men den uppfattningen delar inte tingsrätten.

Annons

Tingsrätten konstaterar i domen att hela bevisbördan ligger på kvinnan och hennes advokat Olof Larsson, Hässleholm. Rätten kommer sedan fram till att de lyckats med det.

Trafikförsäkringsföreningen måste också betala kvinnans rättshjälp på 82 000 kronor.

Kastades runt i bilen

Kvinnan var i maj 1989 passagerare i en bil som körde av vägen utanför Bromölla. Den rammade en sten och slog runt. Bilen blev liggande på sidan och fattade eld. Kvinnan hade inte bilbälte på sig. Hon kastades runt i bilen och slog bland annat i huvudet.

Det visade sig att bilen var oförsäkrad. Därför blev det Trafikförsäkringsföreningen som skulle stå för skaderegleringen. Kvinnan anlitade advokat Olof Larsson i Hässleholm för att hjälpa henne. Två år efter olyckan fick hon ont i nacke och axlar och läkarna ställde diagnosen "whiplashskada på grund av trafikolycka". Besvären blev så allvarliga att hon sade upp sig från sitt arbete. 1998 blev hon sjukpensionerad.

Pengar för lyte och men

Trafikförsäkringsföreningen ersatte henne med 50[spatie]000 kronor för lyte och men samt för kostnader och olägenheter. Men kvinnan ville också få kompensation för den inkomstförlust hon drabbats av och vände sig därför till tingsrätten.

Trafikförsäkringsföreningen sköt främst in sig på att det varken i polisrapporten eller de första journalanteckningarna från sjukhuset fanns "några hållpunkter för misstankar att hon råkat ut för en whiplashskada". Advokat Olof Larsson replikerade då att det är ett känt faktum att symptom på whiplashskada ofta inte visar sig förrän efter flera år.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons