Annons
Nyheter

Lindvalls egna stilblandning

Nyheter • Publicerad 14 januari 2004
Jonas Lindvall vågar gå på tvären i svensk design. Hans möbler påminner om danskt 50-tal, japansk buddhism och amerikansk shaker. Ändå är det väldigt samtida. Här bordet Speyside.
Jonas Lindvall vågar gå på tvären i svensk design. Hans möbler påminner om danskt 50-tal, japansk buddhism och amerikansk shaker. Ändå är det väldigt samtida. Här bordet Speyside.Foto: 

Optiker Månsson i Malmö är särskilt stolt över sin butik. Så stolt att en stor del av hemsidan viks åt bilder av butiken. Men så är det inte vilken butik som helst Månsson har, utan en mycket, mycket liten butik som med några magiska designtricks gjorts väldigt stor.

Butiken är inredd av Jonas Lindvall, en av våra nyare designers- och inredningsarkitekter. Lindvall fick sitt genombrott i mitten av 90-talet med bland annat den lilla hängaren Quasimodo, som idag har sålts i över 70000 exemplar.

Annons

Fast det är inte många som vet att det just är Jonas Lindvall som gjort Quasimodo...

Jonas Lindvall jobbar för det mesta med trä och fanér. Hans möbler har något obestämbart över sig; obestämbart men ändå igenkännligt, kanske man ska säga.

Det är väldigt mycket danskt 50-tal över hans möbler, samtidigt som de minner om japansk buddism och amerikansk shaker-tradition. Och så är de kusligt lika de möbler som fanns hemma hos min moster Gunilla i lägenheten i Hagsätra på 60-talet.

Ändå är Jonas Lindvalls möbler förankrade i nuet. Det är möbler gjorda för samtida behov. När han gör ett sideboard, är det fränt, vasst och lite farligt. Speyside ser ut som en hungrig tiger med sin ogenerade ådring.

Lindvall går lite på tvärs i svensk design. Han vågar göra lite fulsnygga saker. Och han vågar prova nya grepp. Det sägs att han en gång inredde ett badrum i eukalyptus, bara för att det skulle lukta gott...

Patric Moreau

DESIGN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons