Annons
Nyheter

Litterära talanger invaderar

En del nytt, en del som vanligt – till helgen är det dags för elfte bokfestivalen i Kristianstad. Denna gång med fokus på unga.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2009
Magdalena Jeppson och Ulrika Wirdebo på Stadsbblioteket ser fram emot helgens bokfestival. Bild: Nina Melander
Magdalena Jeppson och Ulrika Wirdebo på Stadsbblioteket ser fram emot helgens bokfestival. Bild: Nina MelanderFoto: 

I helgen är det dags igen! 2009 års Kristianstad Bokfestival kommer att pågå under torsdag till lördag (3–5 september), och vår stad invaderas då av litterära talanger från hela riket. Det är nu elfte året i rad som gratisfestivalen arrangeras, men i år ser vi en del nya inslag

En sak somkommer att skilja sig åt från förut är att man sedan i fjol satsar mycket mer på ungdomars och unga vuxnas deltagande, både som författare och publik.

Annons

– Förut har det varit mest vuxenförfattare, konstaterar Ulrika Wirdebo och Magdalena Jeppson, bibliotekarier på Kristianstads Stadsbibliotek.

I år läggs mycket fokus på unga författare och, framför allt, poeter. Just poesi har det varit snålt med tidigare. Tack vare statligt bidrag från Kulturrådet får dock Kristianstad i år chansen att bjuda in ett stort antal diktare.

Enligt AndersNylander, festivalssamordnare, är poesiscenen ett naturligt steg framåt.

– Man måste utveckla sin festival, säger han. Poesi fungerar väldigt bra på scen, ofta blir det mer show än bara en föreläsning. Dessutom är det många ungdomar som skriver poesi.

Magdalena Jeppson håller med och menar att bland annat Poetry Slam vuxit sig stort hos unga de senaste åren.

I festivalprogrammet hittar man således en hel del Poetry Slammare, även kallade estradpoeter, det vill säga poeter som framför sina alster på scen. En av dem, vinnaren av Poetry Slam SM år 2008, heter Laura Wihlborg. Wihlborg se inte sitt poesiframträdande som ett framtida heltidsyrke (just nu studerar hon i Stockholm), men har skrivit flitigt ända sedan gymnasiet.

– Jag skriver gärna om allvarliga och svåra saker. I det blandar jag sedan i lite svart humor, kontrasten som skapas i det tycker jag mycket om, säger hon. Ibland är det bra att skratta åt sådant som är jobbigt för oss.

Laura Wihlborgär som sagt van vid att stå på scen, och på lördag kommer hon att bjuda på Poetry Slam.

– Jag ska läsa några estradpoesi-dikter, och sedan tänkte jag också läsa en scen ur en pjäs jag arbetar med just nu. Att stå på scen ger mig en riktig adrenalinkick! "

En annan poetsom gästar Kristianstad under helgen är Lovisa Eklund.

Annons

Hon gav, med hjälp av föreningen "Ord på scen", som har sitt säte i Malmö, ut sin första diktsamling "Skicka osten jag har faktiskt cancer" i år. Hennes poesi, eller snarare små korta prosaberättelser, är främst ämnade att framföras på scen.

– De är små humoristiska berättelser, som handlar om allt möjligt – från cancer och högstadiedumheter till elaka körskolelärare, förklarar hon.

Lovisa Eklundtrivs med att uppträda, och menar att poesi passar bra att framföras till publik.

– Om man bara sitter och skriver är det inte säkert att någon annan någonsin får se det, med tanke på hur lite poesi som ges ut i Sverige. På det här sättet får man alltid direkt respons.

På fredag läser hon upp några verk ur sin bok, samt en del nytt hon skrivit.

I år ser manäven ovanligt många unga lovande skribenter på festivalprogrammet. Bland annat skall elever från Fridhems Folkhögskola framföra sina alster på Lilla Torg.

En som tillhör de yngre deltagarna är Amanda Svensson, 22 år, som våren 2008 gav ut den kritikerrosade romanen "Hey Dolly".

– Jag började skriva boken som projektarbete i trean på gymnasiet, och där hann den bli så gott som färdig. I arbetet ingick det sedan att skicka in romanen. Så jag provade Norstedts utan att egentligen förvänta mig något. När de tackade ja blev jag lite förvånad, även om jag kände på mig att det jag skrivit inte var skit. Jag har alltid varit stolt över och tyckt mycket om boken, säger Amanda Svensson.

Hon hade som mål att skriva en roman som var både sorglig och rolig, och att skapa en huvudkaraktär som skilde sig från de vanliga, ofta drömska och alltför pretentiösa, unga kvinnoporträtten man vanligtvis hittar i litteraturen.

Amanda Svenssonintar scenen under lördagen.

Annons

– Det jag brukar göra när jag ska föreläsa är att prata om hur och varför "Hey Dolly" kom till, och hur processen gick till. Dessutom tycker jag om att läsa lite högt ur boken, men det kommer inte bli fyrtiofem minuters högläsning, säger Svensson när jag frågar vad hon planerat.

Hon tycker fortfarande att det känns lite ovant att prata så länge bara om sig och sitt eget skrivande.

– Jag hoppas på att folk kommer att ställa många frågor, det är allra roligast!

Förutom poet- ochförfattaruppträdanden kommer det dessutom att anordnas "Bok på rymmen" under lördagen. Detta innebär att man på Stadsiblioteket kan få ungdomsböcker till skänks, för att senare lämna dem vidare efter sin läsning. Kanske ger man boken till en vän, kanske lämnar man den för att hittas av någon på Malmötåget.

Dessutom skade ungdomar som vunnit Kristianstad Novelltävling tilldelas pris under lördagen. Vinnarnovellerna ska läsas upp och Mateusz Urbanowicz kommer att spela cello.

Moa Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons