Annons
Nyheter

Livet blir lättare på havet

"Sällskapsresan" och "Göta kanal" i all ära men verklighetens båtliv tycks vara betydligt mindre kaotiskt. Med det inte sagt att livet på det blå inte är en flytande sommaridyll så det förslår.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2008
Familjen Lindström är inte de enda som gillar livet till sjöss. Bild: Annica Jönsson
Familjen Lindström är inte de enda som gillar livet till sjöss. Bild: Annica JönssonFoto: 
Håller man inte i pinalerna är det lätt att de faller överbord. Bild: Annica Jönsson
Håller man inte i pinalerna är det lätt att de faller överbord. Bild: Annica JönssonFoto: 
– Det är ingen stress på sjön, man kan bara vara, säger Jerker Lindström.
– Det är ingen stress på sjön, man kan bara vara, säger Jerker Lindström.Foto: 
Flytande sommarsemester är den bästa semestern. Iallafall om du frågar Anna och Jeker Lindström. Bild: Annica Jönsson
Flytande sommarsemester är den bästa semestern. Iallafall om du frågar Anna och Jeker Lindström. Bild: Annica JönssonFoto: 
Emelie Lindström bjuder kusinen Amanda på en något blöt åktur. Bild: Annica Jönsson
Emelie Lindström bjuder kusinen Amanda på en något blöt åktur. Bild: Annica JönssonFoto: 
En fartfylld färd med gummibåten är ett bra tidsfördriv om tristessen kryper på. Bild: Annica Jönsson
En fartfylld färd med gummibåten är ett bra tidsfördriv om tristessen kryper på. Bild: Annica JönssonFoto: 

- Man har verkligen allt man behöver här, jag saknar ingenting.

Det säger Jerker Lindström från Fjälkinge som tillsammans med hustrun Anna och döttrarna Emelie och Tilda tillbringar större delen av sommarhalvåret till sjöss. Kanske inte ständigt resande på de sju haven men om inte annat så i Landöns småbåtshamn där deras nya motorbåt har sitt hem. Men vem säger att man måste ge sig ut på storslagna sjörövaräventyr för att kunna njuta av det stora blå?

Annons

- Vi har precis kommithem från en vecka i Karlshamn där vi legat och haft det bra i gästhamnen. Jag känner inte att man tvunget måste åka långt utomlands bara för att båten möjligtvis skulle vara kapabel till det. Vi kommer att försöka jobba oss upp längs Sveriges kust i stället, den är nog så vacker, säger Jerker.

Det är en praktfull flytande sommarstuga som ligger förtöjd i den lilla hamnen. Och förvånansvärt rymlig dessutom.

Det är full ståhöjd överallt och under däck finns det fyra välbäddade sängar, fullt utrustat kök, en matplats som med ett enkelt knyck går att förvandla till ytterligare två sovplatser och en toalett där man praktiskt nog kan duscha och uträtta sina behov på en samma gång. Någon nöd verkar det inte gå på den som tillbringarsommaren här.

- Allt är så lättmed båt, framförallt med motorbåt. Har man segelbåt blir det genast lite mer komplicerat. Då är det massa tampar och segel hit och dit som man ska kunna massa om. Det här däremot, det är perfekt, säger Anna.

Enligt både henne och Jerker finns det otaliga fördelar med att semestra flytande, framförallt i jämförelse med traditionell campingsemester i husvagn och tält.

- Det känns mer stökigt att campa på vanligt vis, båtlivet är mer lugnt och rofyllt. Dessutom är det något visst med båtfolk. Jag upplever det som att de är mer hjälpsamma och givmilda. Är alla båtplatser i en gästhamn upptagna så finns det alltid någon där som erbjuder en plats utanför deras båt. Det känns inte riktigt som att det är samma mentalitet på vanliga campingplatser, säger Jerker.

Den 28 fot långamotorbåten gör sin första säsong som sommarhem åt familjen Lindström och även om sommarvädret inte har visat sig från sin bästa sida och det inte alltid har varit läge att köra ut på några längre turer så är båten, enligt Jerker, trots allt en plats som kan användas i både ur och skur.

- Man behöver inte ens åka ut för att vara på båten. Många gånger ligger vi bara kvar här i hamnen och umgås med andra som har sina båtar här. Bara lever båtliv helt enkelt.

Jin Lavesson, 044-185553 jin. lavesson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons