Annons
Nyheter

Många barn föds trots krisen

Sveriges befolkning ökade till nära 9,3 miljoner människor under första halvåret i år. Orsakerna är färre som utvandrar och fortsatt högt barnafödande – trots kristiderna.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Historiskt är barnafödande klart konjunkturberoende. Under krisåren på 1930-talen och 1990-talen minskade barnafödandet och statistikerna hade förväntat sig att se färre födslar även när den nuvarande krisen slagit igenom.

Men ännu har den effekten inte visat sig. Under första halvåret i år föddes 56 251 barn i Sverige, till och med 216 fler än under samma period i fjol, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons

Vad som talar emot minskat barnafödande i den här konjunktursvackan är att många svenskar redan har skjutit upp beslutet att skaffa barn. Under senare år har föräldrarnas snittålder vid första födseln stigit markant. Många har inte möjlighet att vänta längre, lågkonjunktur eller inte.

Första halvåret i år avled också långt färre människor i Sverige än det föddes, 46 857. Och eftersom dessutom 3 881 personer färre flyttade utomlands &tstr; vilket gav ett invandringsöverskott på 27 097 personer &tstr; ökade den totala svenska befolkningen till 9 292 359 personer den 30 juni i år.

Främst är det utvandringen till Storbritannien och USA som har minskat, med cirka 30 procent jämfört med fjolårets första halva. Något färre flyttar också till Finland och Norge medan utvandringen till Danmark ökar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons