Annons
Nyheter

Mångsysslande designer sist ut

Nyheter • Publicerad 20 januari 2004
Mats Theselius design gränsar till konst. Bokhyllan "National Geographic" är speciellt framtagen för att samla tidskriften med samma namn.
Mats Theselius design gränsar till konst. Bokhyllan "National Geographic" är speciellt framtagen för att samla tidskriften med samma namn.Foto: 

I slutet av 80-talet debuterade Mats Theselius med en skärm för Källemo. Den var gjord i aluminium och hade utrustats med ett rutmönster av nitar, så att den trots sin hårdhet såg ut att vara stoppad. Det var början på en internationell karriär för denne mångsysslare till designer.

Idag tänker man kanske främst på fåtöljer när man säger Mats Theselius. De senaste åren har han jobbat med en slags fåtöljernas extremdesign, handgjorda ting som specialbeställs och som kostar i runda slängar 400000 kronor. Förlagan till de här fåtöljerna skulle man kunna säga ligger i den mer blygsamma Sven från 1998, men redan samma år tillverkade Theselius en lyxvariant av Sven som kom att kallas El Rey.

Annons

Serien med lyxfåtöljer är närmast komiskt fascinerande. En svensk beställare har till exempel låtit tillverka en fåtölj av skinnet från sin avlidna arabhäst. Cowboymodeller med silverarbeten och smidesben har också tagits fram för amerikanska oljemiljonärer. Och så fåtöljen som gjordes för Rysslands president för några år sedan...

Theselius möbler gränsar till konst, och har något konceptuellt över sig. En personlig favorit är bokhyllan National Geographic, som han tillverkade 1990. Den är speciellt framtagen för att samla just tidskriften National Geographic, och är typisk för hans sätt att arbeta.

Bokhyllan har nämligen exakt samma gula färg som tidskriftens omslag och rymmer exakt 25 årgångar... Inte en tidning mer eller mindre!

Patric Moreau

Fakta/

Artikeln är den sista i kultursidans serie om svenska designers.

DESIGN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons