Annons
Nyheter

Med Tomtebolycka

Nyheter • Publicerad 17 december 2002
Familjen Nalle går i ide, av Arne Norlin och Mati Lepp.
Familjen Nalle går i ide, av Arne Norlin och Mati Lepp.Foto: 

UNG BOK. Familjen Nalle går i ide är en bilderbok där leksaksnallar utmanas av tanken att de skulle vara ”riktiga nallar” som måste finna ett ide inför vintern. Sanningen är att de är traditionella tygnallar som hör hemma i en barnkammare. Men man ser inte några barn i den här sagan, det är nallarnas värld.

En söt, idyllisk, snäll och vänlig berättelse som gör oroliga barn trygga och vuxna nostalgiska. Arne Norlin har skrivit texten medan Mati Lepp står för bilderna. De visar upp en kärnfamilj med mamma, pappa, en flicka och en pojke.

Annons

Det finns inget hotfullt i denna berättelse, vilket känns befriande som omväxling, bara en uppgift som hela familjen hjälps åt att lösa. Både bild och text utstrålar Tomtebo-lycka.

Mati Lepp vänder sig i ett speciellt tilltal i en av bilderna till dem som känner till den gamla sagan om Bremermusikanterna och många små detaljer som till exempel att pappan läser i en Nalle Puh-bok finns bara i bild.

När nallarna till slut funnit vad de anser vara deras ide, och lägger sig i sängen med dess blåbärsmönstrade påslakan, går tankarna till Alice Tegnérs Mors Lilla Olle och Elsa Beskows Putte i blåbärsskogen. Det blir en gosig liten godnattsaga som slutar: ”Och nu måste vi vara riktigt tysta, för alla fyra sover redan.”

Det behövs säkert en och annan bok av den här karaktären som komplement till alla utmanande och ibland lite skrämmande sagor. Men då ska de vara så här ljuvligt konstfulla med milda men klara färger, en ögonfröjd för alla och envar. En proffsig bok där man satsat på hög bildkvalitet även i trycktekniken.

Wiveca Friman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons