Annons
Nyheter

Misstänkt våldtäktsman får ersättning av staten

Annandag påsk En 36-årig man från Kristianstad får 22 500 kronor i skadestånd av staten för att han i somras satt häktad i en och en halv månad som misstänkt för våldtäkt. Mannen frikändes efter rättegåmgen av tingsrätten med motiveringen att kvinnan inte gjort motstånd, trots att hon varit vid medvetande.
Nyheter • Publicerad 16 april 2001

Advokaten Arne Gustafsson i Kristianstad krävde för mannens räkning "högsta möjliga belopp i ersättning för lidande under häktningstiden".

Advokaten framhöll bland annat att mannen tagit illa vid sig av att bli beskylld för ett så allvarligt brott samt att han har känt sig utpekad av publiceringen om misstankarna mot honom. Han har, enligt advokaten, fortfarande inte återhämtat sig från den traumatiska upplevelsen.

Annons

Normalersättning

Justitiekanslern, JK, anser det varken klarlagt att mannen skulle utpekats i massmedia eller att han lidit mer än någon annan som blir häktad och sedan frikänd. Därför nöjer sig JK med den ersättning som normalt utgår för 44 dagars oskyldigt frihetsberövande.

Det var en kvinna i 50-årsåldern som kontaktade polisen och berättade att hon följt med två män för henne till en föreningslokal i Kristianstad. Där hade åtminstone den ene mannen, 36-åringen, samlag med henne. Den andre mannen har inte kunnat identifieras.

Kvinnan gjorde polisanmälan först sedan hon råkat se 36-åringen på stan och då känt sig illa berörd.

Åklagaren hävdade att 36-åringen utnyttjat den hotfulla situationen och sin överlägsna muskelstyrka till att våldföra sig på kvinnan. Kvinnan uppgav vid rättegången att hon varit så drogad och omtöcknad att hon inte kunde göra motstånd när mannen tvingade sig på henne.

Men eftersom kvinnan varit vid medvetande och ändå inte gjort något motstånd anser tingsrätten inte att det kan röra sig om våldtäkt. Därför frikändes mannen.

Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons