Annons
Nyheter

Mycket ger mer i vässad serie

"På senare tid har vi lyckats leva upp till målsättningen: en tidningsartikel om dagen." Mot bakgrunden av utredningen som ledde fram till uppsägningar av tolv fast anställda musiker hälsar Martin Martinsson, vd på Musik i Syd, välkommen till en ny presskonferens. Den här gången med enbart positiva förtecken.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2004
Janne Lundgren spelar visjazz i Lilla salen. BILD: BOSSE NILSSON
Janne Lundgren spelar visjazz i Lilla salen. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 
Tommy Körberg ackompanjeras av Stefan Nilsson. BILD: PRESSENS BILD
Tommy Körberg ackompanjeras av Stefan Nilsson. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Det handlar om nästa abonnemangsserie. Den som inleds i månadsskiftet när Tommy Körberg, med pianisten Stefan Nilsson, gästar Stora salen i Kristianstads Konserthus.

Kristianstadsbladet kunde berätta om Körbergs medverkan, liksom en senare konsert med Anders Ekborg, redan efter trettonhelgen. Men i går ville abonnemangsseriens arrangörer – Musik i Syd, Kulturförvaltningen i Kristianstad och Jazzcluben Blue Bird – presentera hela våren. Körberg och Ekborg blir förstås de stora namnen, men serien innehåller flera på förhand publikattraktiva konserter. Som Jojje Wadenius, Janne Lundgren Trio och trumpetaren Håkan Hardenberger (den senare är både solist med och dirigent för Musikhögskolans Brassensemble).

Annons

Kulturchef Bengt-Åke Kjell tittar på statistiken som visar en 22-procentig ökning i konsertbesök:

– Det här betyder att serien vuxit till sig och att den hela tiden kan bli vassare. Både publikt och konstnärligt.

Martin Martinsson vill instämma:

– Mycket ger mer, helt enkelt. Det är lättare att diskutera med produktionsbolag och agenturer när vi kan visa upp vilka som redan varit här. Nästa önskan är förstås en lokal som klarar att ta emot fler besökare än de 400 som får plats i Stora salen.

Bengt-Åke Kjell:

– Vi känner förstås till behovet och det pågår just en sådan arenadiskussion. Men vi måste tänka i flexibilitet och hitta något där man kan kombinera musikarrangemang med idrott. Alltså pratar vi om något som i så fall ger plats åt betydligt fler än 800 personer. När det gäller seriens inledande konsert, den med Körberg och Nilsson, berättar Jimmy Ludwigsson att man valt nytt datum: 30 januari i stället för som ursprungligen var tänkt 31 januari. Detta för att inte konkurrera med idrottsgalan på Södra Kasern.

– Sedan är det kanske några som tycker att Valborgsmässoafton, 30 april, är ett konstigt val när det gäller Jojje Wadenius konsert. Men Jojje hade inget annat datum ledigt, och dessutom har jag känslan av att många tycker det kan vara mysigt att krypa inomhus och njuta av en klubbkväll i Lilla salen efter att ha varit ute vid majbålen.

Hela abonnemangsserien:

30/1: Tommy Körberg och Stefan Nilsson (Stora salen)

5/2: Musica Vitae kombinerar film med musik. Musik av Mahler och Barber med flera. Film: Den andalusiska hunden av Luis Buñuel och Salvador Dali. (Stora salen)

Annons

27/2: Cosmopolitango. Argentinsk tangoafton med bland andra bandeonisten Gustavo Tomas. (Lilla salen)

11/3: Agneta Baumann Kvintett (bland andra Bosse Broberg, trumpet). Jazz enligt standardrepertoaren. (Lilla salen)

12/3: Nils- Erik Sparf, violinist och konsertmästare vid Kungliga Hovkapellet, med gitarristen David Härenstam. Musik av tonsättare som Paganini, Beethoven, Roman och Piazzola. (Lilla salen)

21/3: Håkan Hardenberger och Musikhögskolans Brassensemble. Världstjärnan Hardenberger är både solist och musikalisk ledare.

25/3: Anders Ekborg och Bengt Magnusson. En repertoar från Bellman till Andersson/Ulvaeus. (Stora salen)

1/4: Sophisticated Ladies Sextet. Kvinnlig jazzsextett som skriver egen musik med utgångspunkt från standardjazzen. (Lilla salen)

18/4: Stamp. Kvastar, hinkar, sopsäckar och annat som kan skapa musik. Två dansare och en slagverkare presenterar föreställningen annorlunda. (Stora salen)

22/4: Jan Lundgren Trio. Etablerad trio, aktuell med visjazzskivan Svenska landskap. (Lilla salen)

30/4: Jojje Wadenius Trio. Klubbspelning som ger en provkarta över Wadenius 35-åriga karriär där han bland andra spelat med Made in Sweden, Dr John och Blood Sweat & Tears.

Biljetterna släpps i dag och säljs via Domus och Turistbyrån.

Annons

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat kommer även den berömda Brodskykvartetten till Kristianstad för en stråkkonsert i Lilla salen den 16 mars. Denna ingår dock inte i abonnemangsserien.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons