Annons
Nyheter

Nordstream väntar inte på besked

Trycket ökar på regeringen att ge klartecken till Nord Streams gasledning i Östersjön. På tisdagen lastades ett fartyg med 168 stora rör i en hamn på den tyska ön Rügen.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2009

Gaskonsortiet lägger nu upp ett jättelager pipeline i Karlskrona - långt innan regeringen gett tillstånd.

På fredag går remisstiden ut för den svenska prövningen av de två parallella 122 mil långa gasledningarna som det rysk-tyska gaskonsortiet Nord Stream planerar att bygga på Östersjöns botten.

Annons

Sextio olika myndigheter och andra instanser har tyckt till om Nord Streams fyratusen sidor tjocka miljökonsekvensbeskrivning. Tidigast framåt årsskiftet väntas regeringen fatta beslut.

Eftersom konsortiet vill lägga gasledningen inom svensk ekonomisk zon öster om Gotland ska regeringen pröva Nord Streams ansökan enligt lagen om kontinentalsockel.

– Regeringen har möjlighet att ställa krav på konsortiet. Uppfylls inte kraven kan det bli nej, säger Mattis Loberg, ansvarig för remissrundan på näringsdepartementet.

Men Nord Stream har inga planer på att vänta. Ryska staten, som via gasbolaget Gazprom är huvudägare i konsortiet, vill så snabbt som möjligt få en ny kanal att sälja gas till det energitörstande Europa. Och i Tyskland är behovet skriande. Därför har tunga tyska och ryska politiker i sommar ökat trycket på Sverige.

Den förre förbundskanslern Gerhard Schröder, som nu är styrelseordförande i Nord Stream, har flera gånger uppmanat den svenska regeringen att skynda på med handläggningen.

På en gemensam presskonferens i Berlin i juli krävde Rysslands president Dmitrij Medvedev och Tysklands kansler Angela Merkel ett positivt besked från Stockholm. De pekade på att Finland redan gett klartecken.

– Med tanke på att Sverige är ordförande i EU har regeringen ett utmärkt tillfälle att bidra till Europas energiförsörjning. Vi förväntar oss att det också sker, sade Medvedev.

Enorma intressen står på spel. Pipelinen från ryska Viborg till tyska Greifswald beräknas kosta 70 miljarder kronor att bygga och ge den ryska staten stora inkomster. Och Nord Stream räknar uppenbarligen kallt med att få sin vilja igenom.

Långt innan den svenska prövningen är klar började i går det rysk-tyska konsortiet byggförberedelserna på svensk mark. Ett fartyg lastades på ön Rügen med de första 168 av sammanlagt 13 000 tolv meter långa och 25 ton tunga rörbitar och avseglade mot Karlskrona. Där får kommunen 30 miljoner kronor under tre år för att hysa en 90 000 kvadratmeter stor lagringsplats.

– Med dagens lastning är de logistiska förberedelserna inför Nord Stream-projektet på rätt spår, konstaterade Henning Klothe, projektansvarig på konsortiet.

Annons

Även i Slite på Gotland satsar gaskonsortiet pengar på ett lager och utbyggnad av hamnen. Om bara två år räknar Nord Stream med att leverera gas.

Men i Sverige kvarstår invändningarna. Även om de flesta tunga instanserna i går inte lämnat sina svar till näringsdepartementet så har flera av dem tidigare framfört hård kritik mot projektet.

Naturvårdsverket har varnat för miljöförstöring. Sjöfartsverket har pekat på risker för sjöfarten. Och försvarsmakten på att det kan finnas gamla minor och ammunition på bottnen där ledningen dras.

Säkerhetspolitiska experter varnar dessutom för att pipelinen kan leda till ökad rysk militär närvaro i Östersjön.

Den ryska försvarsmakten genomför i september en stor militärövning i Östersjönområdet. "Zapad-2009" omfattar 12 500 man. I ryska medier talas öppet om att ett av syftena är att öva försvar av den framtida gasledningen.

Den svenska regeringen är skeptisk till Nord Stream, bland annat för att Sverige inte har något intresse av att använda den ryska gasen. Miljöminister Andreas Carlgren har sagt att han vill se en dragning längre österut. Den rödgröna oppositionen kräver att hela projektet flyttas upp på land på andra sidan Östersjön.

Olle Lönnaeus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons