Annons
Nyheter

"Nu blir det äntligen bråk"

Statens kulturråd låter 113 kulturtidskrifter dela på 14,9 miljoner. Men det är och kommer att bli ett omdiskuterat beslut, för bland de tidskrifter som inte får bidrag finns Etc, BLM och Artes. ”Ett blodigt tilltag” kommenterar Mikael Nydahl, tidskriftsredaktör och ordförande i Föreningen för Svenska Kulturtidskrifter.
Nyheter • Publicerad 6 december 2002

Den svenska kulturtidskriftsfloran är rik. Kulturtidskrifterna är däremot inte rika, trots att omkring hälften av de 200-250 kulturtidskrifter som finns erhåller ett bidrag för sin verksamhet, ett bidrag som pendlar från 25000 kronor (ett flertal) till 550000 kronor (Paletten och Ord & Bild). Mikael Nydahl, Sätaröd, är redaktör för Ariel - tidskrift för litteratur och erhåller 150000 kronor i bidrag för det kommande året.

– När jag för fem år sedan tog över tidskriften fick vi en höjning till 190000 kronor, men som sedan dess sjunkit till nuvarande 150000 kronor. Jag kan tycka att detta stöd, i jämförelse med liknande tidskrifter, ligger i underkant av vårt spektra, vi borde kvala in för ett högre stöd, säger han men fortsätter omgående.

Annons

– Men under de år jag nu varit ordförande i Föreningen för Svenska Kulturtidskrifter har jag sett allt mindre på min egen situation, och blivit mer och mer benägen att se frågan kulturpolitiskt. Och jag är glad att jag inte fått någon ökning i år, för hade jag fått 10000 kronor mer hade jag nog skickat över dem till Artes, ringt upp, bett om ursäkt och sagt att de här pengarna skulle ni ha haft. Mikael Nydahl lovprisar stödet till kulturtidskrifterna - ”det är enbart tack vare detta stöd som det finns 200-250 kulturtidskrifter” - men håller inte heller inne med sin kritik. Den totala bidragssumman är för låg och att kulturministern låtit summan vara stilla i tio års tid är, menar Nydahl, ”direkt stötande”.

Inför årets fördelning hade Statens kulturråd ansökt om en dubblering av bidragssumman. Icke. Summan höjdes inte och för att klara situationen valde Kulturrådet att helt ta bort stödet till vissa tidskrifter. I ett pressmeddelande heter det att ”stödet ska vara substantiellt, det vill säga så stort att det är en förutsättning för att tidskriften i fråga kan ges ut. Detta betyder att ett antal tidskrifter, som bedömts kunna klara sig utan statligt stöd, blir utan”. I den här gruppen finns BLM, Etc och Artes, tidskrifter med en stor ägare i ryggen.

– Jag kan se poängen i Kulturrådets tanke, men jag kan också se det komplicerade i situationen att väga ägarnas styrka mot kvalitetsaspekten. Skulle Kulturrådet börja avgöra vilken ekonomisk bärkraft en tidskrift har, skulle deras uppgift bli en helt annan än den de har idag. Och skulle det bli dessa skäl som avgjorde stödet skulle Bonniers omgående flytta BLM till ett oerhört fattigt, litet och ideellt förlag så att de kunde kamma hem en större summa pengar.

– Nej, tillägger Mikael Nydahl, det enda hållbara är kvalitetsaspekten. Och det är också det enda kulturpolitiskt intressanta. Innan beslutet om indraget bidrag till några av tidskrifterna skrev Kulturrådets referensgrupp en debattartikel i Aftonbladet om sina svårigheter. Mikael Nydahl läste och blev överraskad, inte han, inte heller Föreningen för Svenska Kulturtidskrifter, kände till detta beslut. Det var något nytt.

Som han förstår referensgruppen var artikeln ett sätt att abdikera, ett sätt att säga att ”med de medel vi har att förfoga över kan vi inte längre utföra vårt uppdrag”.

– Deras beslut är, menar jag, principiellt ohållbart, men i situationen det enda rätta. För nu blir det bråk, ja, äntligen blir det bråk. För de som nu blir utan stöd är de medialt inflytesrika tidskrifterna och det innebär debatt.

Här tror också Mikael Nydahl att en av anledningarna finns till att minister Ulvskog och kulturdepartementet inte har höjt stödet till tidskrifterna på många år, trots aktiv lobbyverksamhet från olika håll. Kulturtidskrifterna är förvisso många, men inte högljudda. Mikael Nydahl:

– Den verksamhet vi kulturtidskrifter bedriver är väldigt medialt lågmäld. Men det är samtidigt en av kulturtidskrifternas största tillgångar, att vi har möjligheten att tala tyst. Vi kan tala om saker som inte låter sig formuleras i den mediala världen, där man måste tala kort, högt och tydligt. Det här tror jag kan verka som om vi är en mumlande bransch.

Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter har nu skrivit ett öppet brev till kulturminister Ulvskog om sin syn på situationen, men för att sakernas tillstånd skall förändras krävs en uppgradering av det totala bidragsbeloppet, framhåller Mikael Nydahl.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons