Annons
Nyheter

Ny golfbana byggs i Gärsnäs på Österlen

Lördag: Gärsnäs får en ny golfbana med totalt 27 hål. Det är ett lantbruk som förvandlas till golfbana. Anläggningen beräknas stå klar 2005. Eventuellt kan någon del tas i bruk redan 2004.
Nyheter • Publicerad 14 december 2002

– Landskapet och miljön skall bevaras så långt det är möjligt, säger Sten Persson som köpte gården på 55 hektar av sina föräldrar för 20 år sedan.

Bygglov har beviljats och grannarna har godkänt planerna.

Annons

– Golfbanan skall vara öppen för alla och det kommer inte att krävas någon kapitalinsats, säger projektledaren Peter Ellqvist, som arbetat på Svenska Golfförbundet, utvecklat banor i Stockholmsområdet och varit VD för Troxhammar Golf nära Drottningholms slott.

På Stiby gård, strax norr om Gärsnäs, planeras golfanläggningen med en 18-hålsbana, en 9-hålsbana, övningsområden, driving-range inomhus, klubbhus och på sikt boendemöjligheter.

Anläggningen, som kostar cirka 14 miljoner kronor, beräknas vara klar 2005. Eventuellt kan någon del öppnas för spel redan 2004.

– Marken är idealisk för en golfbana, framhåller Peter Ellqvist.

Han tycker om det mjuka, böljande landskapet, dess flora och fauna. Dammar ska uppföras i samarbete med länsstyrelsen, som visat hur miljön kan förbättras för den 9 000 år gamla populationen av lövgrodor.

Sten Persson tror att anläggningen ska kunna ge ett tiotal arbetstillfällen på sikt.

– Flera personer behövs för att sköta grönytorna. Därutöver behövs det receptionspersonal, vaktmästare och golfinstruktör.

Enligt Peter Ellqvist blir det den första banan i landet där man tar hänsyn till förhållandet mellan herrarnas och damernas utslagsplatser på hålen.

– I dag missgynnas damernas möjligheter att tävla med herrarna på i princip samtliga golfbanor i landet, anser han.

– Många golfexperter hävdar att damernas utslagsplatser på traditionella golfbanor ligger för långt bak i förhållande till hur långt de genomsnittliga golfarna slår sina bollar.

Annons

Driving-rangen inomhus blir 116 meter bred och därigenom en av landets största. Ett 40-tal golfare ryms samtidigt under tak. Infravärme gör att golfträning kan ske året runt.

TT/Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons