Annons
Nyheter

Ny konst på Wanås först i höst

Maya Lins stora utomhusverk på Wanås behöver sommaren på sig för att bli färdigt. Vernissage den 12 september. Någon ny konst blir det därför inte i sommar, men påskkonst i april och i maj en ny historisk skrift om Wanås.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2004
Maya Lin, årets utställare på Wanås. Vernissage 12 september.
Maya Lin, årets utställare på Wanås. Vernissage 12 september.Foto: 

Maj är månaden då Wanås öppnar för säsongen, och det har blivit en årlig vana att nya verk, antingen inomhus eller ute i parken, oftast både och, presenteras. Även i år öppnar konstslottet sin anläggning i maj – lördagen 22 maj – men nyheterna för i sommar är få.

– Vi öppnar den 22 maj med en Mah-jong-catwalk, dagen innan utställningen med Mah-jongs kläder öppnar i Malmö, säger Marika Wachtmeister, ansvarig för Wanås konstpark.

Annons

– Det handlar om 60-talet och den förändring som skedde då. På så sätt hör det också samman med Maya Lin, som bland annat har gjort det stora Vietnam-monumentet. I cafébyggnaden har Wanås historiska utställning förbättrats och en ny, historisk skrift presenteras som handlar om, med Marika Wachtmeisters ord, "Wanås på längden och tvären". Texterna kommer att ta upp floran, faunan, stigar med mera och en av skribenterna är Dick Harrison.

I Magasinet finns Ann Hamiltons installation kvar, liksom Charlotte Gyllenhammars underjordiska verk "Svindel". Men i konsthallen som användes förra året blir det tomt, och i parken byggs inga nya verk. Inte förrän i september. Marika Wachtmeister:

– Maya Lins verk är årets stora händelse, och redan i maj kan man se hur verket är på väg, men det blir inte färdigt förrän i höst.

Vad är det som tar tid?

– Det är ett stort verk, som kräver mycket arbete. Arbetet börjar i april, och vi har satt deadline till 30 juni. Men sedan måste det växa gräs på verket och behöver därför sommaren för att växa till sig. Vi vill ju inte presentera en byggnadsarbetsplats, utan ett färdigt och riktigt snyggt verk. Amerikanska Maya Lin har valt ett fält utanför Wanås-parken för sitt stora verk – det hittills största på Wanås – och kräver enorma mängder jord, sten och grus för att bli den ringlande teckning i naturen, som Lin har sagt sig vilja skapa. Verket kommer att bli 500 meter långt, vara två och en halv meter högt och invigas den 12 september.

Vem kommer att inviga?

– Min önskan är Hillary Clinton, men hon har ännu inte svarat, säger Marika Wachtmeister.

Innan sommaren blir Wanås – som förra året – konstrundans nordligaste utpost. På Logen, ovanför caféet, kommer fem sex av Öskg:s medlemmar att ställa ut. Skillnaden jämfört med påsken 2003 är att Marika Wachtmeister väljer ut konstnärerna.

– Jag var nöjd med förra årets utställning och folk hittade också hit, främst under helgerna. Men jag tyckte det vore bra om en person valde konstnärer, och när nu jag väljer de som skall ställa ut gör jag det efter temat "form". Det innebär att utställningen kommer att bestå både av konst och design.

Påskrundan är mellan 9 till 18 april.

Sune Johannesson

KNISLINGE KONST
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons