Annons
Nyheter

Nytt centrum för vanlig gynsjukdom

Snart kan kvinnor som lider av endometrios söka hjälp vid ett nyöppnat specialistcentrum i Uppsala. Trots att sjukdomen är vanlig lider de flesta i många år innan de får behandling.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2009

- Det tar i genomsnitt sju till nio år från det att symtomen dyker upp till det att kvinnan får rätt diagnos. Många går omkring och har väldigt ont i flera år, säger Matts Olovsson, docent och överläkare på kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala och initiativtagare till det nya centrumet för behandling av endometrios som öppnas i oktober. Målsättningen är att ta emot kvinnor från hela landet.

Endometrios, som drabbar cirka var tionde kvinna i fertil ålder, innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan sitter där den inte ska, exempelvis på äggstockarna, urinblåsan eller på olika ställen i bukhålan. Kraftiga menssmärtor, samlagssmärta och trötthet blir resultatet. Många får dessutom svårt att bli gravida.

Annons

- Om man behöver vara hemma från skolan eller jobbet varje månad vid mens, då bör man söka läkare för att få saken utredd, säger Matts Olovsson.

Gynekologer och tumörkirurger kommer att arbeta vid det nya centret, men också bland annat en smärtspecialist, en kurator och en radiolog. Lindrigare fall kan behandlas med hormoner men svårare fall kräver operation, som laseroperation där vävnad bränns bort, eller att livmodern och äggstockarna helt sonika tas bort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons