Annons
Nyheter

Nytt rån mot Osbykiosk

Ett nytt rånförsök mot en kiosk inträffade i Osby under lördagskvällen. Då gick två maskerade män in i Linneaplanskiosken och hotade ägaren med kniv. När bråk uppstod skadades ägaren och rånarna flydde tomhänta från platsen. Så sent som i fredags kväll inträffade ett annat rånförsök mot en kiosk i Osby.
Nyheter • Publicerad 29 april 2001

Polisen ser allvarligt på de många rånförsöken som drabbat Osby den senaste tiden. Såväl personrån som rån mot kiosker har inträffat de senaste månaderna.

Under lördagskvällen var det dags för ett nytt. Strax efter 20-tiden kom två maskerade män in i kiosken på Sparvgatan och hotade ägaren med kniv. Denne gav sig dock inte så lätt, utan bråk uppstod inne i kiosken. Det resulterade i att ägaren fick ett eller flera slag mot huvudet med ett trubbigt föremål.

Annons

Rånarna fann emellertid samtidigt för gott att fly platsen, jagade av kioskägaren, som emellertid fick ge upp. Tillkallad polis började senare söka efter på platsen med hundar, och fick upp vissa spår.

Kioskägaren fördes till sjukhus för att få skadan omsedd. Detta var det andra rånet i Osby denna helg. Mellan 22.30 och 22.40 på fredagskvällen försökte en pistolbeväpnad, maskerad yngling att råna kiosken på Hässleholmsvägen i Osby. Men tack vare kioskbiträdets bestämda uppträdande fick mannen ingenting med sig. Biträdet tyckte att "han ska inget ha" och drämde resolut igen luckan framför den häpne rånaren. Istället för att ge mannen vad han begärde, tryckte hon på en knapp så att luckan stängdes mitt framför synen på den beväpnade mannen.

Vid det läget fann han för gott att lämna platsen – springandes. Samtidigt passade kioskbiträdet på att larma polisen om vad som försiggick. Polisen kom till platsen och eftersökte området med hundar, dock utan att kunna få upp något spår.

Det här var det fjärde rånet i Osby på bara några månader, vilket oroar polisen.

–Vi har haft en del personrån innan, och ett tidigare kioskrån för någon vecka sedan, säger Agneta Nyström på kriminaljouren hos Kristianstadspolisen. Och även om det nu talas en del i Osby om det modiga kioskbiträdet, är vare sig hennes agerande eller kioskägarens slagsmål med rånarna inget som polisen vill rekommendera.

–Nej, blir man hotad av någon med skjutvapen ska man göra exakt som de säger. Det finns så många riktiga, skarpladdade vapen i omlopp nu, säger Agneta Nyström. Mannen som gjorde rånförsöket på fredagskvällen är nu efterlyst och polisen är också tacksam för allmänhetens hjälp, om någon gjort några iakttagelser.

Mannen beskrivs vara mellan 17-25 år, ha mörka ögon och prata skånska. Han var iförd gråstickad tröja, eventuellt med ljusa inslag, och mörkgrå rånarluva. Längden bedöms till ungefär 180 centimeter.

Mot de två rånarna under lördagskvällen saknas fullgott signalemente, annat än att den ene var betydligt längre än den andre. Men polisen misstänker att de båda rånen kan ha samband med varandra.

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons