Annons
Nyheter

Oskydligt häktad för mordförsök får ersättning

En av de fyra män som greps och häktades efter eldstriden mellan två bilar på Tvedegårdsvägen i Kristianstad i november 1999 har nu fått 20 000 kronor i skadestånd av justitiekanslern, JK, för sitt lidande under häktningstiden.
Nyheter • Publicerad 25 april 2001

Förundersökningen med den 33-årige mannen och hans bror lades ner av åklagaren med motiveringen att brott inte gick att styrka. 33-åringen hade då suttit häktad i en månad.

33-åringen begärde 30 000 kronor i kompensation för häktningstiden. Men JK tycker att det är att ta i. JK tar dock hänsyn till att mannen varit häktad för försök till mord, vilket är ett mycket allvarligt brott. Därför får han ersättning med högre belopp än vad som normalt brukat betalas ut till den som varit oskyldigt häktad i en månad.

Annons

Mannen yrkade också drygt 14[spatie]000 kronor i kompensation för sin inkomstförlust under häktningstiden, men JK har tagit reda på att han varit sjukskriven på halvtid under den tiden och halverade därför ersättningen.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons