Annons
Nyheter

På murens finaldag

Med fyra kinesiska sånger avslutade Kristianstad konsthall i går sin utställning med samtida kinesisk konst, "På muren". Under knappt tre månader har 25000 personer besökt Regionmuseet.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2004
Intresset har varit stort för Kina-utställningen.
Intresset har varit stort för Kina-utställningen.Foto: 
Torbjörn Gustavsson och Trefaldighetskyrkans kör fick avsluta utställningen "På muren", genom att sjunga Karl-Erik Welins tidiga körverk "Fyra kinesiska sånger".
Torbjörn Gustavsson och Trefaldighetskyrkans kör fick avsluta utställningen "På muren", genom att sjunga Karl-Erik Welins tidiga körverk "Fyra kinesiska sånger".Foto: 
"På muren" av Fen Weng intresserar en ung besökare.
"På muren" av Fen Weng intresserar en ung besökare.Foto: 

Konsthallschef Thomas Kjellgren berörde vikten av utblick, när han tackade dirigent Torbjörn Gustavsson och hans välsjungande Trefaldighetskyrkans kör efter deras minikonsert med skånske Karl-Erik Welins (1934-92) debutverk "Fyra kinesiska sånger".

– Tack, det här var en värdig final på den här utställningen som varit så spännande för Kristianstad. Vi behöver öppna fönstren mot omvärlden för att bli en del av ett större sammanhang.

Annons

Knappt femtio personer lyssnar. Innan och efter bekantar de sig med de kinesiska verken i form av målningar, fotografier och film. Bilder från och om dagens Kina. Men någon av konstnärerna kom aldrig, som var tänkt, till utställningen.

– Nej, säger Thomas Kjellgren, de fick aldrig visum från den svenska ambassaden i Beijing. Till den här sista helgen skulle Fen Weng och hans hustru komma, titta på vår utställning och sedan resa vidare i Norden. Det är tråkigt att det inte blev så, och jag vet inte varför de aldrig fick visum, men förmodar att det handlar om rädsla för avhopp. Fen Weng är konstnären bakom de fotografier som också kom att namnge hela utställningen; "På muren".

Bortsett de uteblivna besöken av de kinesiska konstnärerna är Kjellgren nöjd. "På muren" har nått en stor publik, skapat nya kontakter och väckt många reaktioner, mest positiva men även en del negativa. En titt i gästboken visar på både kritiska anteckningar, som varma hyllningar. En decemberdag skrev en besökare: "Mittens rike – stora mystiska Kina. Förändringens tid, avgörande för hela världen."

– Konsten ger oss nya perspektiv, och lär oss se världen utanför, säger Thomas Kjellgren och fortsätter att berätta om nästa värld som kommer på besök: Mali.

– Jag tror att många kommer att ta till sig och känna igen sig i utställningen med Malick Sidibés fotografier, trots att det handlar om en för oss främmande värld.

Malick Sidibé, från Mali, är den senaste vinnaren av Hasselbladspriset – fotografins nobelpris – och efter Göteborgsvisningen i vinter är det om två veckor Kristianstads tur.

– Malick Sidibé ger oss inte alls de vanliga bilderna från Afrika, tvärtom, hans bilder är mer optimistiska och levande. Invigare av Sidibé-utställningen blir Sune Nordgren, den internationelle konstchefen med säte i Åhus, som också sitter i juryn för Hasselbladspriset.

Under de knappa tre månader som "På muren" har visats har hela Regionmuseet haft 25234 besökare, varav det stora flertalet har tittat på Konsthallens Kina-utställning. Siffror Thomas Kjellgren är nöjd med. Närmast reser utställningen tillbaka till Kina, för att senare i höst återvända till Europa och landet Irland.

Sune Johannesson

Fakta/

Annons

Konsthallen 2004

Utställningsåret på konsthallen:

-18/1: "På muren"

31/1-21/3: Malick Sidibé

(fotografier från Mali)

3/4-23/5: Gun Gordillo

(neonkonst)

5/6-8/8: Ulf Rollof

(nya verk, bland annat video)

21/8-10/10: Ebba Matz

Annons

(rumsinstallationer)

23/10-januari 2005:

Andreas Eriksson (måleri)

KRISTIANSTAD KONST
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons