Annons
Nyheter

Pågatågen är på väg norrut

Pågatåg norr om Hässleholm är fullt möjligt; men det kostar en rejäl slant!
Nyheter • Publicerad 25 januari 2004

Det står att läsa i en rapport från Skånetrafiken om hur man kan utveckla Pågatågen norrut, en rapport som tagits fram på uppdrag av regionfullmäktige.

Utredarna bollar med två alternativ, att tågen skall gå ända upp till Älmhult eller stanna i Hässleholm. Båda alternativen kräver investeringar i plattformar och spår, i det första alternativet till en beräknad kostnad på mellan 56–74 miljoner kronor och mellan 21–30 miljoner om tågen stannar i Hässleholm.

Annons

Utredarna anger år 2010 som startdatum för den eventuellt utvidgade Pågatågstrafiken men det tycker kommunledningen i Hässleholm är på tok för lång tid att vänta. Orsaken är att den tänkta Pågatågstrafiken inte finns med i Banverkets planer för Skåne fram till 2008. Men en lösning kan vara på gång sedan Hässleholms kommunalråd Bengt Andersson uttalat att han kan tänka sig släppa till pengar till perrongerna och anslutningsanläggningar i sin kommun för att påskynda processen, dock inte täcka underskottet i trafiken, då han anser att det är en sak för region Skåne att skapa regional balans.

Driftsunderskottet för att köra tågen till Älmhult, alternativt Hässleholm beräknas till 40 respektive 20 miljoner. Samhällsekonomiskt är det således inte alls någon god affär, men kommunala engagemang med infrastruktursatsningar ger positiva effekter i nygamla stationsorter. Förutom tågstopp även i Tjörnarp i Höörs kommun, skulle en utbyggd Pågatågstrafik innebära stopp vid de gamla stationerna i Sösdala och Tormestorp, samt norr om Hässleholm i Ballingslöv och Hästveda. Räknar man också in Osby, Killeberg och Älmhult så är det totalt cirka 45000 invånare som berörs.

Ostridigt är att pendlarna från de aktuella orterna skulle få väsentligt kortare restider om man kan ta tåget i stället för att åka buss. En annan erfarenhet är att resandet ökar kraftigt med tågalternativ om priserna är desamma.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons