Annons
Nyheter

Planeringsmiss i skolan kostar halv miljon

När det pågående skolåret lades fast förbisåg tjänstemän och politiker klämdagen på Valborgsmässoafton. Det innebär att skolorna i Kristianstad är igång som vanligt på måndag. Det innebär också att undervisning blir en halv miljon kronor dyrare än nödvändigt.
Nyheter • Publicerad 24 april 2001

–Det hela är beklagligt, säger chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Jan Åke Carlsson. Hade vi varit medvetna om detta när vi la upp läsåret 00/01, det gjordes redan hösten 1999, hade vi gjort på ett helt annat sätt. Bakgrunden till den här sorglustiga historien är en skrivning i det centrala avtalet AB 98, som omfattar alla anställda inom kommuner och landsting.

Där står att alla som är schemalagda på dag mellan två helgdagar, och som kan redovisa arbetad tid, har rätt till ett extra lönetillägg på 36.10 kronor per timme.

Annons

Valborgsmässoafton är en sådan dag, det är ju söndag dagen innan och 1 maj dagen efter. Det innebär att i princip alla kommunanställda i Kristianstads kommun har rätt till lönetillägget för de timmar de arbetar under måndagen.

Så även de 2600 anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen. Men där har många reagerat ilsket på hur skolåret lagts upp. De tycker att eftersom skolåret även innefattar ett antal lov- och studiedagar, så hade det varit lämpligt att förlägga en av dem till måndag.

Det hade inneburit att eleverna fått ett extra litet lov över Valborgsmässohelgen och att lärare och annan personal också kunnat ta ledigt. Men så är det alltså inte. På måndag ska eleverna i Kristianstad till skolan som vanligt, vilket innebär att även lärare och annan personal måste vara på plats.

Allt till en kostnad av 36.10 kronor extra per person och arbetad timma. Extrakostnaden för dagen blir enligt uppgift en halv miljon kronor.

–Det är möjligt, säger Jan Åke Carlsson. Jag har inte räknat på det. Förvaltningschefen medger att det är en onödig kostnad och att det är beklagligt att ingen uppmärksammade klämdagen när skolåret lades upp.

–Både tjänstemän och politiker förbisåg detta, och vi märkte heller inget när vi jämförde vårt skolår med andra kommuners, säger han.

Att göra något åt situationen nu är för sent. Eleverna ska ha minst 178 dagar i skolan, förklarar Jan Åke Carlsson.

Att skjuta lovet till senare är också omöjligt.

–Då skulle vi få lägga till en extra skoldag efter skolavslutningen. Det är nog inte så lämpligt.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons