Annons
Nyheter

Plats för drömmar och stilla liv

Nyheter • Publicerad 12 april 2001
Pojkdrömmen gick i uppfyllelse av en slump. Rolf Lundahl menar att det var tillfälligheter som fick honom att köpa Vitemölla Badhotell för att rusta upp det.
Pojkdrömmen gick i uppfyllelse av en slump. Rolf Lundahl menar att det var tillfälligheter som fick honom att köpa Vitemölla Badhotell för att rusta upp det.Foto: 

Redan som pojke, i början av femtiotalet blev Vitemölla Rolf Lundahls dröm. Han var där på besök hos en skolkamrat när ett frö såddes inuti honom. Här ville han bo. Och pojkdrömmen blev sann till slut. 1992 flyttade han till moderns Österlen. Hon var uppvuxen i Knäbäck (mitt på nuvarande Ravlunda skjutfält) och kanske var det blodsbanden som drog. Men mest av allt var det pojkens fascination för den lilla byn vid havet. –Då såg jag det gamla ruffiga badhotellet, berättar Rolf Lundahl, numera en högrest man med grått i tinningarna. Sedan invigningen 1913 hade huset varit både barnhem för finska krigsbarn och hem för polska kvinnor på flykt undan andra världskriget. Under Rolf Lundahls barndom tjänade byggnaden som vilohem för svenska husmödrar. Det tornade upp sig på Vitemöllas vackrast belägna plats, med utsikt över de vidsträckta sandstränderna och det oändliga havet. För Rolf Lundahl en symbol för sommarens avslappning. när han kom till Vitemölla för att stanna såg han sin chans. Med ingenjörsutbildning i botten såg han det numera rivningsfärdiga husets möjligheter. Han hittade arkitekten Svante Lundquist som liksom Rolf ville renovera byggnaden och samtidigt behålla stommen och charmen. Fem år tog det att få badhotellet i ordning. Då ingick nybyggandet av ett extra hus med lägenheter för gäster som ville bo mer självständigt. 1997 kunde de första gästerna komma. Och visst hade Rolf och Svante lyckats. Det ljusa luftiga huset andas fräschör och nästan nymålat, samtidigt som den fantasirike snabbt kan förflytta sig i sinnet och drömma sig tillbaka till forna tider. Det var inte oproblematiskt för Rolf Lundahl att som nybörjare driva ett hotell. –Till att börja med var det inte direkt verksamheten jag tänkte på, utan att ta vara på huset, säger han. vi sitter på hotellets veranda och utsikten tar nästan andan ur en. Inifrån köket hörs slammer. Det är kökschefen Martin Hammar som förbereder för helgen. Rolf Lundahl lämnar ansvaret för restaurangen till honom. –Restauranger hade jag upplevt från matsalen så när det gäller kök var jag novis, säger Rolf Lundahl och berättar att han knappast trodde han skulle klara av att få igång verksamheten när huset väl var färdigt. –Jag har dragit iland det, men jag skulle inte göra det igen, ler han. badhotellets personal har mycket att göra inför påsken. September till maj är lågsäsong och man har bara öppet på helgerna. Och påskhelgen är som på många andra ställen fullbokad sedan länge. Vissa gäster reserverade rum redan förra året. För Vitemölla badhotell är genomströmningen till byns konstnärer Hasse och Ia Karlsson viktiga. –Folk passerar förbi och upptäcker det här stället och tänker att ”hit ska vi åka”, säger Rolf Lundahl. Karlssons är också de enda konstnärer som Rolf själv hinner besöka under konstrundan. –Långfredagen är ett lemmeltåg. De som upplever Österlen för första gången då måste försöka tänka sig hur här ser ut utan alla bilar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons