Annons
Nyheter

Polisbilder på misstänkta får kritik

I hopp om att få hjälp från allmänheten i spaningsarbetet ska bilder på misstänkta brottslingar publiceras på Skånepolisens hemsida.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2009
Foto: 

Men metoden döms ut som integritetskränkande och "medeltida".

Bilder på misstänkta brottslingar kan snart komma att publiceras på Skånepolisens hemsida. Bilderna kommer från övervakningskameror och polisen hoppas att allmänheten ska hjälpa utredarna att identifiera brottslingarna.

Annons

- Det blir vanligare att personer som begår brott fastnar på film. Nu ger vi människor som har information om ett brott möjligheten att bidra till att det klaras upp, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till TT.

Men initiativet bemöts med skepsis från flera håll. Risken är inte bara att polisen publicerar bilder på oskyldiga, utan även att de får konsekvenser för dömda brottslingars möjligheter att återanpassa sig till samhället, menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Men främst är han kritisk till tendensen att polisen ropar på mer makt.

- Vi får ett system som inskränker de grundläggande fri- och rättigheterna allt mer. Det är på något sätt små, små steg mot en polisstat som jag faktiskt är väldigt bekymrad över.

Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet, instämmer i oron att oskyldiga kan drabbas. Hon beskriver offentliggörandet av bilderna som ytterligare ett tecken på "otäcka ändamålsglidningar" som övervakningen i samhället leder till.

Frågan är komplicerad och kontroversiell och och förarbetet till beslutet har kantats av diskussioner och noggranna överväganden kring de juridiska och etiska aspekterna, understryker Skånepolisen.

- Det är därför viktigt att vi inte lägger ut bilder av en person utan att vi först har gjort stora ansträngningar för att lösa brottet på annat sätt, säger Lars Förstell.

Det är upp till de enskilda polismyndigheterna att ta liknande beslut. När polisen i Kronoberg tidigare i våras ville publicera en bild av en omaskerad bankrånare avråddes man dock av Rikspolisstyrelsen som hänvisade till regelverket.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons