Annons
Nyheter

Postlådorna får inte vara ifred

Nyheter • Publicerad 8 januari 2004

Att känna sig efterlängtad förgyller tillvaron, så vad kan vara bättre än att starta morgonen med att få höra utropet:

– Vad jag har längtat efter detta samtal!

Annons

Mannen som ringer vill gå under signaturen "Senioren" och han har tålmodigt väntat på helgernas slut och en jourhavande reporter i tjänst igen. För nu kan han äntligen dela ut de 10000 röda rosor han burit på.

– De är till Willy Alm, han har en mycket fin penna, säger "Senioren" och harklar sig för att läsa upp den hyllning han skrivit till Kristianstadsbladets fotograf och krönikör:

"Bäste Willy Alm! Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas: din spalt i tidningen är en lisa för själ och hjärta. Jag har inte ord för hur bra man mår när man har läst din krönika. Jag kan försäkra dig om att jag mår lika bra som Morris – det är hunden – efter att jag läst de sista raderna."

Elsa i Broby mår inte fullt lika bra. Hon har läst att det i Stockholm finns närmare 4000 uteliggare.

– Varför hjälper inte Drottningen och kungahuset de som finns rakt under deras ögon, undrar hon, med anledning av helgernas tv-program om Drottningens välgörenhet för barn i andra länder.

– Sverige borde vara ett civiliserat land där man hjälper de svagaste att få människovärde och värdighet. Vi betalar mycket till kungahuset, och pengarna borde gå till att hjälpa hemlösa.

En anhörig till en boende på ett äldreboende i Bromölla ringer och är mycket upprörd över besparingarna inom äldrevården som innebär att nattpersonalen ska minskas. Kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott har beslutat att två personer, i stället för tre, ska uppfylla de boendes behov av vård nattetid på Lagunen.

–  Samtidigt tillsätter de en ny chef, berättar uppringaren.

Den nya chefen ska vara avdelningschef över äldreomsorgen i kommunen.

– Hur kan de ha råd med det när de inte har råd med personal. De säger att de äldre inte kommer att drabbas men det tror jag inte på.

Annons

I början av december totalförstördes postlådan utanför Gamlegårdens centrum, och har inte ersatts sedan dess. Varför, undrar Mikael på Gamlegården som inte är förtjust i att vara hänvisad till en brevlåda längre bort.

Postområdeschef Birgitta Lantz suckar när hon hör talas om brevlådan.

– Den får aldrig vara i fred. Flera gånger förra året har det eldats i den och nu sätter vi inte upp några fler brevlådor på den platsen, säger hon och beklagar att många människor drabbas av förstörelsen som utförs av några få.

– Men vi kan inte sätta upp fler. De nya postlådorna är inte billiga, dessutom drabbas ju alla de som lagt något på lådan om det eldas upp.

Posten i Kristianstad utreder nu om det finns möjlighet att sätta upp en postlåda inne på Gamlegårdens centrum. Under tiden är det under dagtid möjligt att lämna in brev och försändelser på Ica Supermarket.

Susanne Hermansson i Hanaskog har i 1,5 år sett en stor svart hankatt på sin tomt. Han sover ofta på hennes altan med Susanne har tagit för givet att katten haft en ägare i grannskapet.

– Men nu har jag fått reda på att ingen häromkring äger honom, säger hon.

Nu hoppas hon att någon ska känna till denna svarta katt, med en vit stjärna på halsen och höra av sig.

– Han är mycket kelen och nafsar lite när man kelar med honom, beskriver hon.

Själv har hon inte möjlighet att ta hand om katten, men den som känns vid honom kan ringa henne på telefon 044-63178.

Annons

Även Maj-Britt Olsson i Gärds Köpinge ringer om en katt. Hon hittade den 20 december en svart- och grårandig kattunge som hon tagit hand om. Nu hoppas hon att ägaren hör av sig till: 044-235525.

Stig på Söder har hittat ett av Skånetrafikens rabattkort.

– Jag kan se att det är en liten flicka som tappat det och jag tycker synd om henne.

Stig nås på 044-219547 mellan klockan 13 och 14 , och mellan klockan 17 och 18.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons