Annons
Nyheter

Premiär för skrinnarna

Under lördagen med några minusgrader var det dags för premiär för långfärdsskridskoåkning på Tydingesjön. En efterlängtad premiär. – Det känns som en förlossning. Äntligen, säger Göran Wemmerborn från Glimåkra.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2004

Att han inte är ensam om sin känsla, bekräftas av en kommentar han fick av sin skrinnarkamrat.

– En kollega. Lars Thulin, ringde och sade att han har sovit med skridskorna på och piken bredvid och bara väntat på att jag ska ringa och säga att det går att åka.

Annons

Göran Wemmerborn är turledare i Kristianstads issällskap (Kris) och israpportör för Skid- och friluftsfrämjandet. Under lördagen var han turledare för sju långfärdsskrinnare på Tydingesjön och även för ett av gängen när över hundra långfärdsskrinnare från hela södra Sverige tidigare under förmiddagen skrinnade på sjön Femlingen i Småland. Isen var lagom tjock på Tydingesjön, fem sex centimeter. Det hördes ett lätt knakande ljud när de sju skrinnade fram. För långfärdsskrinnarna är det ett välbekant ljud, men för en oinvigd kan det te sig lätt oroväckande.

– Det "sjunger" om isen. Som van åkare kan man höra olika frekvenser i tonerna. Hör man att frekvensen går upp kan det vara riskabelt att åka vidare.

– Strax över fyra centimeter tjock is kan man åka på. Är det mindre får man vara beredd på att plurra.

Att plurra är dock inget Göran Wemmerborn räds. Tvärtom.

– Det är en av livets höjdpunkter. Det ska man också ha gjort för att vara turledare och det händer någon gång varje år. Det är inget vidare att komma upp blöt ur vaken, men det är skönt när man sitter näck på sin sittlapp, frotterar sig med handduken och byter om till torra kläder. Kristianstadsbladet reporter betvivlar dock att det är något han skulle gilla. Att trilla i eller plurra är heller inget som Göran Wemmerborn rekommenderar, i alla fall inte om man är själv på sjön.

– Man bör vara åtminstone två tre stycken. Är man själv ska man inte gå längre ut än att man bottnar.

För att skrinna på sjön ska man dessutom ha med sig en fullgod utrustning.

– Man ska ha med sig ispik, en ryggsäck med vattentät förpackning med torra kläder, lina och en iskubb runt halsen. Det är också bra att ha en rem runt grenen för ryggsäcken, så att den inte glider över halsen om man plurrar. En annan oumbärlig ingrediens för en lyckad tur är matsäck. Fikapausen är en av turens höjdpunkter.

– En bra tur åker man och pratar med varann i ett lugnt tempo. Sedan ingår en rejäl fikapaus och gärna med en eld. Kris motto är att "intet går upp mot en muntert sprakande brasa". Det kan man leva på till nästa säsong.

I en lyckad tur ingår också att det inte är för mycket motvind, att man har välslipade skridskor som "går av sig själva". En dagstur kan vara från niotiden på morgonen tills det blir mörkt.

Annons

– Sedan kör man hem, tar en bastu för att sedan inta god mat och dryck.

Göran Wemmerborn hoppas på en lika bra säsong som i fjor.

– Förra säsongen var unik, jag var ute 87 dagar på isen och ledde 27 turer.

Marcus Haraldsson

Broby
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons