Annons
Nyheter

Prisas för sin unika textilkonst

Nyheter • Publicerad 29 januari 2004

Han återkommer till broderi och vävning. Han är inspirerad av svensk hantverkstradition men också av asiatisk.

Textilkonstnären Pasi Välimaa får årets Nordiska textilpris på 250000 kronor.

Annons

Vävning, knytning, broderi och sidenmåleri. Lite tycks främmande för textilkonstnären Pasi Välimaa. Så får han också årets Nordic Award in Textiles för sin "unika konst och förmåga att tänja gränser." Prispengarna vill han använda till förkovring.

– Det finns en kurs i guldbroderi som jag gärna velat gå, och som arrangeras vid en skola i Ryssland, säger han i ett pressmeddelande.

Pasi Välimaa är född 1968 i Nystad, Finland, och bor numera i Askersund. 1997 gick han ut Konstfack och i den vevan hade han också sin första separatutställning på Konsthantverkarna i Stockholm där han fortfarande är medlem och ställde ut så sent som i höstas. Välimaa valde textilkonsten efter att första ha provat på att arbeta med teater och scenografi. Senare i år gör han debut som klädskapare. Ärkebiskopen i Uppsala ska få en ny så kallad resekåpa med tillhörande mössa och resestav designade Pasi Välimaa.

Textilpriset delas ut av Stiftelsen Fokus Borås vid en ceremoni 21 oktober då Borås textilmuseum också öppnar en utställning med konstnären. (TT Spektra)

Erika Josefsson

kultur@kristianstadsbladet.se

STOCKHOLM TEXTIL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons