Annons
Nyheter

Rädslan för ensamhet

Den iranskfödda författaren Fateme Behros är aktuell med sin tredje roman, "I skuggan av Sitare". En bok som växte fram av hennes tankar efter mordet på Fadime för två år sedan.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2004
"I skuggan av Sitare" vill Fateme Behros krossa fördomar och ge nya perspektiv på fenomenet hedersmord.
"I skuggan av Sitare" vill Fateme Behros krossa fördomar och ge nya perspektiv på fenomenet hedersmord.Foto: 

Fateme Behros skriver om det främmande mitt i vår svenska vardag. Om månggifte, djuroffer och hedersrelaterat våld.

– Allt det som väcker frågor hos européer som inte upplevt sådana saker, säger hon, men visar framför allt upp att människor är människor, var de än kommer från.

Annons

– Varje människa är kapabel att gå hur långt som helst. Alla mina böcker handlar om det, att vi ska inte säga att den ena är bättre än den andra. Det handlar bara om att inte ha fått möjligheterna, om samhälle och uppfostran.

I skuggan av Sitare är Fateme Behros tredje roman. En bok som växte fram ur de tankar som väcktes av mordet på Fadime och den debatt som följde.

– Alla pratade om kvinnornas och flickornas situation, att de är kuvade och förtryckta, men ingen tänkte på varför det blir som det blir. Varför det för män kan bli så viktigt med hedern att man kan döda sin egen dotter eller sin egen syster. Bokens huvudperson Narges kommer från Iran, precis som Fateme Behros. Genom henne berättar hon en överraskande historia om kärlek, sexualitet, föräldrarollen och fördomar. Narges möter Sitare genom att hitta ett brev i en kvarglömd skinnjacka, ett brev från en flicka som är rädd och orolig för att hennes föräldrar fördömt hennes relation med en svensk man. Narges börjar jaga efter sanningen om Sitares öde. Hon finner den till slut, men den ser inte ut som hon hade trott och på vägen hinner hon konfronteras både med sina egna och andras fördomar.

Fateme Behros vill vidga perspektiven en aning och visa att även bakom den mest ofattbara handling, att mörda sitt eget barn, finns en människa med sina motiv och sina känslor.

– Jag tyckte synd både om flickan som blev mördad och om pappan som gjort det. Jag tror att han innerst inne älskade sin dotter. Han bär den här smärtan inom sig. Han dör för varje minut, tror jag, men han kommer inte att visa det, säger hon och fortsätter:

– Jag vet genom den tradition som även jag kommer från att han tror att han egentligen hjälper sin dotter genom att döda för att rena. Han vill skölja bort den synd som flickan enligt hans åsikt dragit på sig. Det är inget försvar, men jag tycker synd om honom för att han är så bunden i det gamla att han till och med kan döda sitt eget barn. Fateme Behros väjer inte för att prata om kulturella klyftor mellan svenskar och invandrare. Men att hedersmord skulle vara en del av en kultur vill hon inte riktigt hålla med om.

– Jag kallar det inte kultur men det är ett desperat beteende från en människa som har alla människors ögon på sig. Så lever vi inte i Sverige, staten hjälper oss och vi lever våra egna liv utan att vara beroende av släktingar och grannar. Men i den muslimska världen där staten inte är så stark så har man sin egen stat. Jag behöver mina grannar och mina släktingar och då behöver jag också deras godkännande av mitt beteende. Deras åsikter blir jätteviktiga för mig och därför måste jag uppfostra mina barn så att även de blir accepterade. Att se till att barnen blir accepterade av familjens sociala sammanhang är ett sätt att försäkra sig om att de får en bra framtid, menar Fateme Behros.

– Det handlar om att överleva, egentligen. Om en rädsla för ensamheten. Men att man tar samma idéer och tankar till ett europeiskt land och lever likadant i Sverige beror på att man är ny här. Tiden lär mig att jag inte behöver deras godkännande, jag har mitt eget liv. Men så länge jag inte har något arbete och är ensam i det nya landet så håller jag fast vid det gamla, för om min omgivning vänder mig ryggen så har jag ingenting, jag är alldeles ensam i det nya landet.

Trots allt är Fateme Behros optimist. Hon har i många år arbetat med invandrare i Sverige, både ungdomar och vuxna, och har sett hur tiden långsamt planat ut de mest oförsonliga kulturskillnaderna. Och hon har sett hur invandrarfamiljer där både barn och föräldrar är beredda att gå varandra halvvägs till mötes klarar sig bra i mötet med den svenska ungdomskulturen.

Men det gäller att bryta isoleringen.

Annons

– Nya vänner ger mig nya tankar. Dessutom försvinner rädslan för ensamheten. (TT Spektra)

Jenny Aschenbrenner

Fakta/

Artikeln ingår i en serie om kvinnornas roll i islam.

Fateme Behros bok "I skuggan av Sitare" ges ut av Natur & Kultur.

STOCKHOLM LITTERATUR
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons