GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rapport från det östligaste häradet

Nyheter • Publicerad 5 april 2002

Villands härads Hembygdsförenings årsbok 2001. Årgång XXXXVII. På Näsby, där jag bor, räknar vi väl oss som Kristianstadsbor men också som ”villbattingar” eller invånare i Skånes östligaste och sjörikaste härad, Villands. Därför är Villands härads Hembygdsförenings årsbok särskilt välkommen här ute. I år (2001 för att vara nogräknad) kommer den ut för fyrtiosjunde gången och för andra året i rad har man piffat upp omslaget med en vacker färgbild. Innehållet är också vackert. Leif Mårtensson påminner om försvunna kyrkobyggnader i Kiaby socken, Brodde Almer ger en färgstark skildring av snapphanestriderna kring sjön Bäen i Vånga, Yvonne Palm-Lundström berättar om ett mord i Vånga skog 1829 - ett mord som åtföljdes av ett ”dubbelmord”, då de båda skyldiga drängarna halshöggs på avrättningsplatsen vid Lille backe i Fjälkinge. Gunnar Hansson, litteraturprofessor som växt upp i Fjälkinge, står för ett intressant bidrag om författaren Carl Jonas Love Almqvist och Kristianstadsbygden och då särskilt Fjälkinge backe. Almqvist reste i våra trakter 1837 och 1838 och i hans reseanteckningar finns en del att hämta. Dessa anteckningar har inte kommit till för ros skull utan utnyttjas i Almqvists litterära verk. Hans Kristianstadsroman heter Amalia Hillner och där beskrivs just utsikten från Fjälkinge backe, varifrån man kunde skåda såväl ”det lilla menlösa Kiaby (som) ”den vikrika, pittoreska sjön Immeln”. Vidare skriver Mats Pettersson om det sega och kontroversiella skiftet i Vanneberga, som behövde hela 18 år för att fullbordas och Bo Åkesson om våra vilda ortnamn här ute i Näsby. Den som inte låter sig nöja med detta får trösta sig med Torsebrovisan som slutar sålunda: Det är inte farligt det är bara roligt att gå till Torsebro varenda kväll I ån lägger man ålareven och i handelsboden hämtar man kärleksbreven. ANDERS BOJS

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.