Annons
Nyheter

Rymdfärden skjuts upp igen

Christer Fuglesang får vänta på rymdresan ett tag till. USA:s rymdflygstyrelse Nasa har beslutat att ställa in onsdagsmorgonens planerade uppskjutning av rymdfärjan Discovery. Anledningen är problem med en bränsleventil.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2009
Christer Fuglesang som tredje man från vänster. Bild: Scanpix
Christer Fuglesang som tredje man från vänster. Bild: ScanpixFoto: 

Det betyder att svensken Christer Fuglesang och de övriga sex i besättningen får vänta ytterligare på avfärden mot internationella rymdstationen ISS. Det är andra gången som uppskjutningen senareläggs. Det första försöket avbröts på tisdagsmorgonen på grund av dåligt väder.

Någon ny tid för uppskjutning har ännu inte angetts. Christer Fuglesang skrev på mikrobloggtjänsten Twitter: "Fick just beskedet att det inte går i dag heller. Tekniskt problem. Mer senare. Otur igen, men kanske kan vi äta middag med familjerna då."

Det var tekniska problem med en ventil för påfyllning och tömning av flytande väte som gjorde att onsdagsmorgonens planerade uppskjutning senarelades. När markpersonalen stängt ventilen fick de ingen svarsindikation på att den verkligen hade stängts. På grund av risken att den kunde vara helt eller delvis öppen, så avbröts förberedelserna för uppskjutningen, skriver Nasa på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons