Annons
Nyheter

Sambo ska slippa påverkas av skulder

Det belopp som en skuldsatt betalar till Kronofogden genom löneutmätning höjs om den skuldsatte flyttar ihop med sin partner och de delar på hyran. Kronofogden vill nu att reglerna ändras.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2009

- I dag bestäms beloppet som en skuldsatt får behålla av sin lön vid löneutmätning genom att titta även på sambons eller makens/makans inkomst. Vi räknar med att de ska dela på hyra och andra kostnader, säger Patrik Berglund, verksjurist i Kronofogdens verkställande verksamhet.

Lagen säger att en betalningsskyldig, exempelvis den som genomgår löneutmätning, ska få behålla en summa som något överstiger socialbidraget. En skuldsatt person vars partner flyttar in bedöms sänka sina kostnader och får därför betala ett större belopp till Kronofogden än tidigare.

Annons

Kronofogden anser att det nuvarande systemet ger väldigt lite incitament för de skuldsatta att öka sina inkomster och minska sina utgifter. Tanken är att det nya systemet ska ge skuldsatta chansen att förbättra sin levnadssituation.

Hur mycket den skuldsatte ska betala till Kronofogden ska bestämmas utifrån schablonbelopp, snarare än på individuell basis.

Vad gäller utmätning av lös egendom är däremot inga regelförändringar på gång. När Kronofogden utmäter egendom hos en skuldsatt som lever i ett samboförhållande eller är gift tar de för givet att all egendom i bostaden är den betalningsskyldiges.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons