Annons
Nyheter

Särskilt centrum för nackskador

Vårdproduktionsberedningen föreslår att Universitetssjukhuset i Lund får ett utökat uppdrag inom ramen för Nackskadecentrum. Ersättning för det utökade uppdraget är två miljoner räknat på helår från den tidpunkt det utökade uppdraget startar.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2009

Från nästa år är meningen att verksamheten ska ingå i sjukhusets uppdrag och till största delen ersättas utifrån prestation, vad man utför.

Vårdproduktionsberedningen föreslår också att regiondirektören inför uppdrags- och budgetprocessen 2010 ser över ersättningsmodellen så att den ger stöd för en önskad utveckling av Nackskadecentrum.

Annons

Sjukvårdspolitikerna har bestämt att ett särskilt centrum för nackskador behövs i Skåne, utifrån en rapport som Riksföreningen för trafik- och polioskadade tog fram tidigare. Rapporten visade att många som drabbats av whiplash är missnöjda med första bemötandet på vårdcentraler och akutmottagningar, att de inte känner att de tas på allvar eller blir ordentligt undersökta. Genom ett särskilt centrum tas kompetensen som finns bättre tillvara.

Nackskadecentrum ska ge råd och konsultation till de skånska vårdenheterna, så att vården erbjuder ett mer enhetligt bemötande. Det ska också erbjuda utbildning och konsultation, både till patienter och personal. Tanken är att verksamheten ska bli en underavdelning till Kompetens- och kunskapscentrum för smärtrehabilitering, eftersom verksamheterna kan stödja varandra. I dag omfattar verksamheten två multiprofessionella team för utredning av patienter med nackskador. Man har möjlighet att ta emot 160 patienter per år.

Förslaget från vårdproduktionsberedningen går vidare till regionstyrelsen för beslut.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons