Annons
Nyheter

Sjuksköterska blir rik på Matisse

Nyheter • Publicerad 29 januari 2001

En fransk sjuksköterska som i sin ungdom stod modell för Henri Matisse är på väg att bli förmögen. Hon har beslutat att sälja sju skisser i blyerts som Matisse gjorde av henne på 1950-talet.

Det beräknade värdet inför nästa månads auktion på Christies i London är 210000 pund, eller 2,9 miljoner kronor, skriver brittiska The Observer.

Annons

Sjuksköterskan/modellen berättar att hon beslutat sig för att sälja skisserna för att bidra till en fond för konstnärer på franska landsbygden.

När hon kom till Matisses hem i Paris var hon 19 år och hade ingen aning om vem han var. Matisse fattade dock snabbt tycke för den vackra modellen, och den mest värdefulla av skisserna är en med ett personligt meddelande från konstnären. Den värderas till cirka 841]000 kronor, skriver tidningen. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons