Annons
Nyheter

Skåne kan få passtvång under EU-möte

Polisen vill ha tillfälligt passtvång i Skåne med anledning av EU-toppmötet i Köpenhamn i nästa vecka. Regeringen väntas besluta i ärendet under torsdagen.
Nyheter • Publicerad 5 december 2002

Skånepolisen hävdar att det är risk för oroligheter och terrordåd vid EU-mötet den 12–13 december och begär utökade kontrollmöjligheter den 6–14 december.

Ett positivt beslut av regeringen ger polisen en möjlighet som den inte har i dag, uppger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till Sydsvenska Dagbladet. Han säger att Schengenavtalet medger tillfälliga undantag och polisen förväntar sig därför att regeringen ska säga ja.

Annons

"Kunskaper i nuläget pekar på möjligheten att Malmö och övriga Skåne kan bli plats för oroligheter i form av manifestationer och demonstrationer. Helt klart är att platser i Malmö kommer att utnyttjas för övernattning av tillresande individer och grupperingar från övriga Sverige och Europa" skriver polisen i brevet till regeringen.

Polisen hävdar att fokuseringen på Köpenhamn under nästa vecka ökar risken för terrorangrepp mot den danska huvudstaden.

Den tillfälliga passkontrollen innebär inte att alla resenärer kontrolleras. Det handlar om stickprovskontroller på Öresundsbron, Sturup och Everöd samt vid färjorna i Malmö, Trelleborg, Ystad och Helsingborg, säger Förstell, kontroller som kan störa resenärerna.

Nordiska medborgare behöver inte visa pass men måste kunna styrka sin identitet. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons