Annons
Nyheter

Skåningarna blir allt fetare

Skåningarna blir allt fetare. Region Skåne fördubblar antalet magsäcksoperationer i år. Antalet överviktiga i Skåne ökar framför allt bland medelålders män och kvinnor. Det visar statistik sammanställd av Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2009

Patienter som velat genomgå en så kallad Gastric Bypassoperation har fått vänta i genomsnitt tre år, i stället för de tre månader som vårdgarantin förespråkar. I våras stod 700 personer i kö för att bedömas om de var lämpliga för operation.

Ingreppet innebär att man på kirurgisk väg kopplar bort magsäcken. Enligt studien SOS, Swedish Obese Subjects, där svenska forskare följt en grupp överviktiga, är detta den bästa metoden att gå ned i vikt och därefter behålla vikten.

De senaste åren har Region Skåne utfört mellan 150 och 250 magsäcksoperationer varje år. För att minska köerna har Region Skåne genomfört en upphandling med det privata vårdföretaget Aleris i Kristianstad. De ska under året utföra 350 operationer. Landstinget genomför i egen regi ytterligare 150 operationer.

Kerstin Weman Thornell/Sydsvenskan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons