Annons
Nyheter

Skånska dansmöten

Nyheter • Publicerad 20 januari 2004
En ny "Svansjön", av Sasha Pepelyaev, inviger Dansbiennalen som äger rum i Skåne 22-25 april. Bild: PRIIT GREPP
En ny "Svansjön", av Sasha Pepelyaev, inviger Dansbiennalen som äger rum i Skåne 22-25 april. Bild: PRIIT GREPPFoto: 

En postmodern tolkning av "Svansjön" inleder Dansbiennalen som i år hålls i Skåne. Dessutom blir det dansksvenskt samarbete och nyskapad dans för barn.

"Integration - Möten i rörelse - Gränsöverskridande" är tema för årets dansbiennal, den tredje som arrangeras i Sverige. Temat ska märkas i alla programpunkter, språk-, kultur- och generationsgränser ska utmanas i dansverk och seminarier. Denna gång står Region Skåne bakom biennalen som äger rum den 22-25 april. Med den inledande versionen av "Svansjön" överskrids även gränser för vad balett är. I det estniska gästspelet, skapat av Sasha Pepelyaev, används den kända baletten bara som en symbol och utgångspunkt för Pepelyaevs eget verk. Han vill visa på världens och teaterns galenskap och samtidigt ge en varm kärleksförklaring till baletten som konstform.

Annons

Margareta Åsberg är en av biennalens hedersgäster och hennes hyllade föreställning "Atlanten" sätts upp i en ny version. Den skapades redan 1989 och är ett av hennes mest betydande verk. Cristina Capriolo gör en specialversion av "My lips" och rör sig fritt i gränslandet mellan dans, performance och konst. En annan form av gränsöverskridande blir det på Storan där Skåne dansteater slår sig samman med sin danska systergrupp Nyt dansk dansteater och skapar ett dansksvenskt verk tillsammans. I deras "Festföreställning" ingår "Grafitti" av Tim Rushton, "Röd" av Örjan Andersson och utdrag ur "Julia och Romeo" av Roberto Galván.

"Pudding för en panda" är titeln på ett helt nytt dansverk för barn som skapats av Björn Elison direkt för biennalen. (TT Spektra)

DANS KRISTIANSTAD
DANS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons