Annons
Nyheter

"Slagsmål piggar upp"

Nyheter • Publicerad 18 januari 2001

KULTURTANKEN. Efter läsningen av Jan-Owe Wikströms Laget som slog (Art `n Entertainment), om Halmstad Hammers hockeyklubb, går jag igenom marginalanteckningarna. På sidan 25 skildras ett slagsmål mellan lagkamrater. På sidan 28 utbryter ett slagsmål efter matchen. På sidan 33 är slagsmålet så våldsamt att en motståndare blir medvetslös. På sidan 34 är det dags för nya slagsmål. På sidan 39 blir det slagsmål under träningen. På sidan 41 äger slagsmålet rum redan under uppvärmningen. På sidan 44 säger Des Moroney, en kanadensisk ishockeyspelare som under många år slogs och spelade hockey i Sverige, följande: ”Det är alltid roligt med slagsmål. Det piggar upp. Femtio procent av publiken på en hockeymatch är ju sadister.”

Des Moroney har nästan rätt. Åskådarna är inte sadister, men de blir såna när de tittar på ishockey. Ingen annan sport verkar lika förråande på publiken. Det är hög tid att lyfta ned idrotten från den förljugna piedestal den alltför länge har lyckats klamra sig fast vid. Idrottens förhållandet till ekonomi, skatter och lagar präglas av en skrämmande brist på moral.

Annons

Idrottsrörelsen har fostrat fler alkoholister och slagskämpar än alla andra folkrörelser tillsammans. Laget som slog illustrerar på ett avslöjande sätt detta (miss)förhållande.

TOMAS POLVALL

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons