Annons
Nyheter

Små mängder olja siktade vid Skånekusten

Endast små mängder olja har upptäckts vid Trelleborg sedan larmet i fredags kom att ett oljebälte nått den skånska kusten. Oljan har siktats inkapslad i is och issörja cirka 300 meter öster om hamnen.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2004

Men olja kan ligga djupare under det isbälte som finns utmed stranden eller helt sjunkit till botten. Den oljefläck som iakttagits ligger mitt i en issörja som sträcker sig 100 meter ut från stranden och är hundra meter lång.

– Det går inte att bekämpa oljan just nu och det går inte att uppskatta hur mycket det är, säger Anders Olofsson, insatschef vid räddningstjänsten i Trelleborg. Han säger att man får avvakta töväder. Räddningstjänsten hade på lördagen inte fått några uppgifter från allmänheten om oljefynd på stranden. Ett fåtal oljeskadade fåglar har tagits om hand för tvättning.

Annons

Kustbevakningen upptäckte oljan fem kilometer ute till havs i torsdags. Det rörde sig om uppskattningsvis två kubikmeter tjockolja och oljan låg som ett skimmer över vattnet. Oljebältet var sju kilometer långt och fyra kilometer brett.

När vinden vände i torsdagskväll drev oljan mot land.

Kustbevakningen liksom räddningstjänsten i Trelleborg höjde beredskapen och gjorde sig redo för oljebekämpning. Kustbevakningen sökte under lördagen igenom området med flyg, men från luften fanns inga indikationer på några större oljeansamlingar.

– Det kan finnas under issörjan om man letar väldigt noga. Det är illa nog, men det rör sig inte om stora mängder, säger Patrik Mathiasson, vakthavande vid Kustbevakningen.

I onsdags skedde ett oljeutsläpp i Trelleborgs hamn från färjan Tom Sawyer. Vid saneringen togs några kubikmeter olja upp. Oljan som senare upptäcktes till havs kan komma från samma utsläpp, men det är ännu inte klarlagt. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons