Annons
Nyheter

Snökanonerna går för fullt i Vångabacken

(Uppdaterad söndag) KRISTIANSTAD. Det ömsom milda, ömsom kalla vädret har försvårat snötillverkningen i Vångabacken, men sedan igår kväll går snökanonerna för fullt. Nästa helg hoppas slalomklubben kunna öppna backen.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2004
gick snökanonerna för fullt. Pr-ansvariga Bert-Ola Nilsson jublar.
gick snökanonerna för fullt. Pr-ansvariga Bert-Ola Nilsson jublar.Foto: På söndagen

Mellan en och två minusgrader måste till för att den automatiska snökanonerna ska sätta igång. Helst ska temperaturen fortsätta vara minst minus sex grader och luften torr, för att snökanonerna ska hålla igång längre i sträck.

På det viset var det kalla vädret under natten till söndagen idealiskt för snötillverkning. Vid 17-tiden igår passerade temperaturen en minusgrad och snökanonerna satte igång. De har sedan varit igång hela natten.

Annons

– Mellan midnatt och morgonen har vi hållit maxkapacitet. Vi har fått 500 kubikmeter snö inatt, säger en glad Bert-Ola Nilsson som är pr-ansvarig i Vångabergets slalomklubb.

10 000 kubikmeter snö behövs för att täcka hela backen. Bert-Ola Nilsson tror att det bara fattas ett och ett halvt dygns snötillverkning i ovandelen av backen innan den kan öppnas.

Totalt krävs att snösystemet är igång i tre dygn.

- Antingen tre hela dygn eller sex halvdygn. Väderprognoserna har lurat oss många gånger de senaste veckorna, så vi har bara kunnat köra tredjedels dygn hittills, säger Bert-Ola Nilsson som är pr-ansvarig i Vångabergets slalomklubb.

Problemet är också att det regnat mellan varven. När snön väl ligger där tål den flera plusgrader, eftersom snöflingorna är mindre och snön blir mer kompakt. Regn och blåst kan däremot fördärva kvaliteten på snön.

Slalomklubben hoppas nu att det kommer ny snö under natten till måndagen och att det håller sig kring sex och tio minusgrader i veckan. Då går snösystemet som allra bäst och klubben kan öppna backen nästa helg.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons