Annons
Nyheter

Stökig kväll kring Rosengård

"Reclaim Rosengård" planerade gatufest i Malmö blev inte vad arrangörerna tänkt sig. Aktivisterna blev bortkörda av Rosengårdsborna.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2009
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIX
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIXFoto: 
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIX
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIXFoto: 
Reclaim Rosengård demostrationen urartade på det viset att de boende i Rosengård körde bort demostranterna. Recailmarna fick beskydd av polisen. Så småningom så kunde Reclaim Rosengård komma igång. Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIX
Reclaim Rosengård demostrationen urartade på det viset att de boende i Rosengård körde bort demostranterna. Recailmarna fick beskydd av polisen. Så småningom så kunde Reclaim Rosengård komma igång. Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIXFoto: 
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIX
Bild: Stig-Åke Jönsson, SCANPIXFoto: 

I stället blev det bråk vid en bensinmack i närheten.

Gatufesten skulle inledas klockan 20 på lördagskvällen, men efter drygt en kvart blev de aktivister som samlats bortkörda av boende på Rosengård. Flakbilen med musik som de hade med sig släpptes inte in.

Annons

- Det var rätt många som hade samlats, inte bara ungdomar utan även många föräldrar. Jag tror att tålamodet tröt hos Rosengårdsborna, säger Inger Leite vid Rosengårds stadsdelsförvaltning till TT.

Enligt Leite sade Rosengårdsborna ifrån att de inte vill att människor tar sig rätten att komma dit och tala för dem som bor här.

I stället samlades aktivisterna vid bensinmacken i närheten. Där kastade de stenar, flaskor och brinnande föremål mot polisens bilar.

Vid tvåtiden på söndagsmorgonen var oroligheterna fortfarande i full gång. Det brann på flera ställen, bland annat i ett buskage intill macken som också fått sina fönsterrutor krossade.

En halvtimme senare hade de allra flesta gått hem och det var åter lugnt.

Bortsett från ett par mindre bränder och skadorna på macken, hade inga allvarligare incidenter rapporterats, enligt Lars-Håkan Lindholm, presstalesman vid polisen i Skåne.

Ingen skadades under nattens oroligheter och ingen greps.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons