Annons
Nyheter

Sverige världens bästa matland

Sverige ska bli bättre än Frankrike – på mat. Det är regeringens nya vision. "Vi ska sätta Sverige som matland på världskartan", säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008
Ska köttbullarna hjälpa till att sätta Sverige på matkartan? BILD: SCANPIX
Ska köttbullarna hjälpa till att sätta Sverige på matkartan? BILD: SCANPIXFoto: 

Med hjälp av ett opinionsföretag har han fått reda på att svenskar gillar god mat. Ja, hela 76 procent "skulle tycka att det vore trevligt med en matupplevelse på sin semester".

Hälften planerar till och med in en sådan. En klar majoritet tycker också att kvalitet är viktigt. Och sedan regeringen tillträtt har det ju blivit mer pengar över i plånboken och då har fler råd att unna sig det där lilla extra.

Annons

Detta har jordbruksministern lagt ihop med "livsmedelssäkerhet, sundhet, renhet, friskhet, enkelhet, etik och kultur, god djurhälsa och miljö". Summan blir att vi kan utmana Frankrike gastronomiskt, ja till och med gå om, enligt Eskil Erlandsson.

Rädd för att reta upp fransmännens president Nicolas Sarkozy är han då inte.

- Det gör jag med glädje! Vi brukar ha lite olika åsikter fransoserna och vi i de här frågorna, sade han när visionen presenterades på en presskonferens på tisdagen.

En utveckling av matturismen skulle ju dessutom förstärka den redan starka turistindustrin, som i dag omsätter 236 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med personbilexporten som svarar för 69,7 miljarder kronor. Fler skulle få jobb och landsbygden utvecklas.

Något åtgärdspaket för att få fart på landet gastronomiskt presenterade nu jordbruksministern inte. I stället räknade han upp allt regeringen redan gör genom landsbygdsprogrammet och stöd till olika projekt, till exempel Ny nordisk mat och Baltic Sea Culinary Route.

Men &tstr; i höst ska han bjuda in "intressanta människor och organisationer" för att diskutera och få ytterligare idéer om hur man ska gå vidare med den nya visionen. Han har redan varit i kontakt med ett företag, Cykeläventyret, som har fyra anställda.

Själv föredrar jordbruksministern husmanskost och vilt. Och mjölk.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons