Annons
Nyheter

Tbc fortsätter att öka

Tuberkulosen fortsätter att öka i Sverige, visar statistik för första halvåret i år. Fram till den 1 juli anmäldes 297 nya fall, 51 fler än under samma period förra året.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2009

De allra flesta tbc-fallen rapporteras bland utlandsfödda boende i Sverige. Första halvåret rapporterades 215 sådana fall, jämfört med 208 under samma period i fjol. Av dem som är födda i andra länder har 188 smittats utomlands och 22 i Sverige. För fem är smittlandet okänt.

Hos svenskfödda har 54 fall anmälts, en ökning med 16 jämfört med första halvåret förra året. De allra flesta smittades i Sverige, bara fem insjuknade utomlands. I den gruppen är det främst äldre, över 65 år, som drabbas, till skillnad från de utlandsfödda där medianåldern ligger på drygt 30 år.

Annons

Det finns också en grupp på cirka 30 personer där födelselandet ännu är okänt.

- Det brukar klarna, anmälningarna kompletteras efterhand så att vi får fullständigare information i slutet av året, säger Frida Hansdotter på Smittskyddsinstitutet.

Ungefär 40 procent av de anmälda fallen under första halvåret rapporterades i Stockholms läns landsting. Skåne och Västra Götaland har haft ett 30-tal fall vardera, sedan fördelas sjukfallen relativt jämnt över landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons