Annons
Nyheter

Tidig försäljning av fyrverkerier

En överenskommelse om fyrverkeriförsäljningen i Kristianstad är i gungning. Tidigare har handlarna och polisen varit överens om att det inte skall säljas fyrverkerier förrän mellan jul och nyår. Nu har en affär brutit mot överenskommelsen. – Vi har redan påbörjat försäljningen, säger Morgan Palenryd, inköpschef på Harald Nyborg.
Nyheter • Publicerad 5 december 2002

Enligt polisen har överenskommelsen betytt lugnare decembermånader under de senaste 25 åren. Ett lugn som uppskattats inte minst av hundägare och äldre.

Morgan Palenryd förstår varför överenskommelsen en gång kom till stånd. Idag ser han den emellertid som överspelad.

Annons

– Jag tycker att överenskommelsen är lite märklig och överspelad idag när det mer handlar om fyrverkerier än om det hade varit traditionella smällare, säger han.

Morgan Palenryd är mycket noga med att poängtera att de inte gör något olagligt när de säljer fyrverkerier redan nu.

– Vi följer ju gällande lagstiftning. Vi gör inget förbjudet. Det gör däremot den som tänder på fyrverkerierna. Men det problemet är som vi ser det polisiärt, säger han.

Dessutom ger försäljningen från slutet av november fram till nyårsafton mer inkomster än försäljning bara mellan jul och nyår.

– Det är det affärer handlar om. Kan jag sälja mer fyrverkerier så gör jag det.

Pär Frankenius är ordförande i Handelsföreningen i Kristianstad. Han tycker att överenskommelsen med polisen fungerat bra hitintills. Nu måste styrelsen ta upp frågan till diskussion, eftersom det blir orättvist om en handlare inte håller sig till överenskommelsen. Pär Frankenius berättar att frågan skall diskuteras vid onsdagens styrelsemöte.

Jimmy Vulovic

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons