Annons
Nyheter

Tingsrätten: Polis måste tåla mordhot

En polisman måste tåla att bli hotad till livet under sin tjänsteutövning. Därför har han inte rätt till ersättning för kränkning. Det menar Kristianstads tingsrätt och avslår polismannen begäran om 5 000 kronor i skadestånd.
Nyheter • Publicerad 9 april 2001

Det var natten till lördagen den 3 mars i år som polisen kallades till en privat fest på Ringelund i Vä sedan det blivit bråk utanför.

Poliserna beslutade sig för att ta hand om en bråkstake. Då lade sig en av hans kompisar, en 15-åring, i och ifrågasatte omhändertagandet. En polisman uppmanade honom att lämna platsen, men han lydde inte. Det ledde till att också han blev omhändertagen och insatt i polisbilens baksäte tillsammans med sin kompis.

Annons

När en av polismännen tittade till dem upptäckte han en kniv vid 15-åringens fötter.

Polismannen plockade upp kniven. Då vräkte 15-åringen ur sig "ta hit min kniv så ska jag mörda dig". Polismannen säger att han tog hotet på största allvar.

Under transporten till polishuset fortsatte 15-åringen att vara hotfull mot polismannen.

15-åringen säger att han var så pass berusad att han varken kan erkänna eller förneka att han skulle hotat polismannen.

Tingsrätten tror dock på polismannens vittnesmål och därmed 15-åringen för olaga hot och brott mot knivlagen. Straffet blev 70 dagsböter på sammanlagt 2 100 kronor.

Men någon ersättning för kränkning får polismannen alltså inte. Så här skriver lagman Ralf G Larsson i domen: "För att kränkningsersättning ska utgå krävs att den brottsliga handlingen inneburit en allvarlig kränkning av den drabbades personliga integritet. I en polismans arbetsuppgifter ingår ingripanden mot besvärliga och våldsamma personer. En polisman måste därvid vara beredd på att mötas av okvädningsord och dylikt och därför ha en större ental beredskap för detta än andra".

Tingsrätten anser mot denna bakgrund att det hot som riktats mot polismannen "inte varit allvarligare än han haft anledning att räkna med".

Av Lennart Svenezon Tel 18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons