Annons
Nyheter

Tiotusen barnböcker på Internet

Världens 10000 bästa barnböcker översätts till 100 språk och samlas på en enda hemsida. Det är innehållet i ett nytt, stort barnboksprojekt.
Nyheter • Publicerad 3 december 2002

Man rättfärdigar mord med hjälp av citat från både Bibeln och Koranen men vem har någonsin funnit försvar för våld och lidande genom att läsa Astrid Lindgren, HC Andersen eller Tusen och en natt? Detta är också tanken bakom ett gigantiskt sagoboksprojekt som hade premiär i förra veckan: International Children’s Digital Library. På en och samma hemsida skall man samla världens 10000 bästa barnböcker. Böckerna ska översättas till närmare 100 olika språk även om de ansvariga egentligen hellre talar om olika kulturer än språk. Tack vare ett speciellt program kommer den översatta texten upp på orginalets boksidor. Med de ursprungliga illustrationerna. Gränssnittet är utformat av barn med hjälp av vuxna. Det är stora, tydliga, färgglada ikoner att klicka på, många runda hörn och få kvadrater. Många av de barn som varit med och utvecklat sidorna menade att de inte valde böcker efter vem som skrivit den eller huvudpersonen. De valde, tvärtemot de behov som styr många vuxnas läsande, inte böcker efter hur de kände sig utan hur de ville känna sig. Alltså kan man till exempel söka på böcker som får en att skratta eller håret att resa sig. I biblioteket kommer böckerna upp som tumnagelsmå omslag som det går att förstora efter behov. Man kan nästan försvinna in i underbara berättelser och högupplösta teckningar. Bakom satsningen ligger flera större förläggar- och biblioteksorganisationer, det amerikanska kongressbiblioteket och några större universitet. Projektets huvudidé är att förbättra läsandet hos barn och samtidigt öka deras förståelse och nyfikenhet på andra kulturer. Man inriktar sig i första hand på barn mellan 3 och 13 år. Över hela världen! Vid starten för projektet i förra veckan fanns 200 titlar från mer än 27 kulturer och 15 språk. De flesta titlarna är ännu så länge copyrightfria klassisker som Alice i Underlandet eller Robinson Cruse. Några av de ledande amerikanska förlagen, Random House, Scholastic och HarperCollins har också släppt till delar av deras modernare backlist. Ännu så länge kräver biblioteket fast lina eller ADSL. De med enbart modem får vänta till sommaren. Ska böcker rädda människans själ får vi väl förlita oss på barnlitteraturen! Magnus Sjöholm kultur@kristianstadsbladet.se Projektetshemsida är: http://www.icdlbooks.org

INTERNET
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons