Annons
Nyheter

Tusentals söker sig till Unionen

Flera tusen söker inträde i fackförbundet Unionen varje månad. Hos många andra fackförbund är trenden den motsatta: medlemsantalen sjunker. IF Metall har minskat med drygt 8 000 medlemmar hittills i år.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2009

Unionen utmärker sig tydligt i TT:s genomgång av de största facken. Den visar annars att majoriteten av förbunden minskar i medlemsantal. Unionen har fått mellan 3 000 och 4 000 nya yrkesverksamma medlemmar varje månad – de senaste tio månaderna. I snitt ligger ökningen på omkring 1 000 personer per månad, när medlemmar som samtidigt lämnat fackförbundet räknats bort.

Arbete med att synas och utbildning av förtroendevalda är några av många bidragande faktorer till ökningen, enligt 1:e vice ordförande Peter Hellberg.

Annons

- Vi har naturligtvis medvetet jobbat med det här och visat alla positiva saker med att vara medlem– inte bara i den akuta krisen om man blir uppsagd, utan att man faktiskt har nytta av att vara medlem i både medgång och motgång.

IF Metalls medlemsutveckling går åt andra hållet. Förbundet har förlorat 8 296 aktiva medlemmar under första halvåret.

Men enligt pressombudsmannen Lars Ankarfjäll finns ingen oro inom Metall.

- Vi märker inte av något medlemsras på något sätt, utan det är mer strukturella skäl som gör att man lämnar förbundet.

En stor del av dem som lämnar förbundet byter sektor, och därmed även förbund, enligt Ankarfjäll. Få lämnar Metall för ett annat industriförbund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons