Annons
Nyheter

Tydligare sponsringsregler i regionen

Region Skånes policy för gåvor och sponsring ska bli tydligare. Nu går ett nytt förslag ut på remiss.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2004

Det är framför allt avsnittet om sponsring som förtydligats. Där understryker regionjuristen Ulf Jakobsson att sponsring som kräver en motprestation från regionens sida inte är tillåten.

– Vi kan inte göra någon motprestation. Då hamnar vi i konflikt med lagen om offentlig upphandling eller kommunallagen, säger han.

Annons

Däremot kan regionen berätta vem sponsorn är på en plakett eller liknande utan att det räknas som motprestation.

Den skylt som Centralsjukhuset i Kristianstad satte upp i höstas kostade 42 000 kronor och bekostades av åtta företag. Den ser Ulf Jakobsson snarare som en gåva än som sponsring.

Den nya policyn betyder också att det kan bli nya rutiner för hur och vem som beslutar vad som är en gåva. I fortsättningen kommer i första hand hälso- och sjukvården bestämma i vilka fall Region Skåne kan acceptera en gåva, inte varje enskilt sjukhus.

– Samtidigt börjar man se i hälso- och sjukvårdsnämnden att man kanske får delegera en del till sjukhusen, säger Ulf Jakobsson och tar adventskalendrar där behållningen går till en vårdenhet som ett exempel.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons