Annons
Nyheter

Ungdomar lärde konsten att försvara sig

SÖNDAG: Tänk på att det inte är sparkar och slag ni tränar; utan hur ni ska försvara er mot det! I helgen pågick en kurs i Hästveda med en ny generation ungdomar som värvats till Kristianstad NFG-grupp (Non Fighting Generation).
Nyheter • Publicerad 11 januari 2004
För Dionis Hasanaj var det självklart att ställa upp för Non Fighting Generation.
För Dionis Hasanaj var det självklart att ställa upp för Non Fighting Generation.Foto: 
NFG-gruppen hade utbildningshelg för nya medlemmar.
NFG-gruppen hade utbildningshelg för nya medlemmar.Foto: 
Sofie Petersson och Emilie Premberg, Naturvetare på Söderportgymnasiet i Kristianstad hade NFG-kursen som projektarbete. Jim Kamen lärde ut självskydd.BILDER: BOSSE NILSSON
Sofie Petersson och Emilie Premberg, Naturvetare på Söderportgymnasiet i Kristianstad hade NFG-kursen som projektarbete. Jim Kamen lärde ut självskydd.BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 

Kursplatsen är sommarkolonin Barnens By i Hästveda, och kursen är samtidigt ett projektarbete av NFG-medlemmarna Emilie Premberg och Sofie Petersson.

– Det är viktigt att få in nya och yngre medlemmar som kan ta över efter oss. Samtidigt måste de få utbildning för att kunna ingå i jourgrupperna och det här lägret är en del i den utbildningen, säger Emilie Premberg, som varit med i NFG-gruppen i fem och ett halvt år. Ett tiotal ungdomar är med på kursen, samtliga går på högstadiet och har värvat främst ute på fritidsgårdarna runt om i Kristianstads kommun: Degeberga, Åhus, Viland, Härlöv.

Annons

– Det borgar för att det förebyggande arbetet sprids och att vi når många. Det säger Patrik Svensson på Fritidsgårdsforum som ansvarar för vuxenstödet till NFG. De behöver det efter som Kristianstadsgruppen är fristående och inte tillhör riksorganisationen.

– Det är för att skapa trygghet ute bland ungdomar på stan, på Lillis disko etcetra som de här jourgrupperna behövs. De får utbildning, blir föredömen och pratar med sina kompisar; som pratar med sina och på det sättet ska en god umgängeston spridas vidare.

– Det positiva är att vi nu också har fått med ungdomar med utländsk bakgrund i gruppen. Det är killarna som kommit men vi saknar fortfarande tjejerna.

– Det behövs ständigt nya medarbetare i grupperna, eftersom en del försvinner från stan när man lämnat gymnasiet och skaffar jobb. Vi jobbar också på att få ihop en grupp som ska finnas speciellt i city. – Men det är viktigt att de inte ingriper handgripligen. Det är en polisiär uppgift påpekar Jim Kamen, en av de instruktörer som medverkade från Personskyddsgruppen i Kristianstad. Vi stöder NFG-gruppen. Lär dem konflikt- och stresshantering, enklare sjukvård, att se hotbilder och hur man ingriper verbalt (pratar) och utan att använda fysiskt våld.

– Dessutom ingår det också viss utbildning i självskydd. Hur man ska agera om man själv skulle bli angripen, men det handlar alltså bara om hur man tar sig ur en farlig situation,säger Jim Kamen.

– Det är för att vi vill hjälpa till så att det inte ska bli bråk, som vi är här på kursen. Alla kan hjälpa till och prata, säger Dionis Hasanaj och Ridvan Mustafa.

På plats under kursen är också Per Wellberg, ordförande i Kristianstads ungdomsråd.

– NFG-gruppen sökte och fick 5000 kronor från ungdomsrådet för att genomföra kursen. Vi vill hjälpa till med sådant som många får del av, säger Per Wellberg.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

HÄSTVEDA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons