Annons
Nyheter

Uppåt igen för Empaco i Åhus efter köttkrisen

Styckningsföretaget Empaco i Åhus är nu på väg upp ur den svacka man hamnade i när debatten var som livligast om Galna kosjukan BSE, mul- och klövsjukan samt restriktionerna vid djurtransporter. Det berättar Empacos vd, berättar Björn Ödlund.
Nyheter • Publicerad 25 april 2001

– Från förra veckan har vi haft normal försäljning och även tillgången på djurkroppar är god, säger han.

Det finns en liten minskning – tre procent – i den svenska nötköttskonsumtionen enligt köttbranschen. Men den har i första hand drabbat det importerade nötköttet. irländskt kött syns inte i butikerna utan går mest till storhushåll.

Annons

Tittar man däremot på nötköttskonsumtionen i hela EU så har den minskat kraftigt. I oktober var den 18 procent lägre än den var i oktober månad förra året. Mest har den gått ned i Tyskland, där nedgången i mitten på april är 40 procent lägre än före krisen.

Siffrorna för EU-ländernas export av kött har minskat lavinartat. Bara sex procent av nötköttexporten är kvar och 73 procent av exporten av fläskkött har försvunnit. Men det kan bli aktuellt med export till Ryssland och Japan från vissa länder/regioner om de båda ländernas veterinärexpertis kan ge klartecken.

Eje Johansson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons